Blogolj!

Tovább nő a kultúrára fordított összeg

Európai összehasonlításban is kiemelkedő összeggel nő a kultúrára fordított összeg - mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.

A kormányzat mindegyik kulturális területen kijelöli a stratégiailag kiemelt intézményeket, amelyeket pluszfeladataik ellátásához kiemelt finanszírozásban részesít, de ez nem jelenti azt, hogy a további szakintézményekről vagy a független szféráról megfeledkezne

 – magyarázta Fekete Péter.

Míg 2010-ben a központi költségvetés 172 milliárd forinttal támogatta a kulturális ágazatot, ez az összeg a 2020-as büdzsében már 578 milliárd forint lesz, ami pedig arányaiban európai összehasonlításban is kiemelkedő.

Nagyobb bizalom, kevesebb kötöttség

Mivel ez a hatalmas összeg is véges, így fontos, hogy az intézményvezetők az újabb források igénylése helyett a hatékony működésre koncentráljanak. A kormány ebben úgy tud segíteni, ha nagyobb bizalmat ad, kevesebb kötöttséggel. A működési költségek biztosítása minden intézménytípus esetén az alapító feladata, az állam azonban a tőle független intézményeknek is programtámogatást nyújt a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül.

A tao-rendszer megszüntetésével a kormányzat vállalta a legutóbb befolyt 37,4 milliárd forintos összeg biztosítását és elosztását. A felosztásnál elsőbbséget élveznek a közfeladatot ellátó, kiemelt stratégiai intézmények igényei, de a független szféra is megkapja az eddigi támogatását.

Címkék: Hírek, kultúra
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/75248/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,kultúra
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?