Blogolj!

Meghalt Ungvári Tamás író, műfordító

Dorogi László

A Széchenyi- és József Attila-díjas író, műfordító és irodalomtörténész 88 éves volt.

Fotó: Wikipédia

Ungvári Tamás 1930. szeptember 25-én született, az Eötvös Gimnáziumba a numerus clausus törvény miatt nem vették fel, így került a Zsidó Gimnáziumba. Még a gimnázium elvégzése előtt jelentkezett az egyetemre, 1952-ben, 21 évesen szerzett diplomát az ELTE angol-magyar szakán.

A diploma után Tatára került tanítóként, majd a Csillag című folyóirat rovatvezetője lett. 1959-től a Magyar Nemzetnél kezdett el dolgozni szerződéses munkatársként, 1960-tól fordítóként és dramaturgként is tevékenykedett, a Budapester Rundschau szerkesztője lett.

1960-ban és 1961-ben a Petőfi Színház dramaturgjaként dolgozott, 1970-től a Magyar Színházi Intézet tudományos főmunkatársaként, 1975-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztői pozícióját foglalta el, 1980-ban és 1981-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola docense volt, 1982-től egyetemi tanára.

Több külföldi egyetemen tartott előadásokat vendégprofesszorként, a Cambridge Egyetemen a Churchill College "overseas fellow" tiszteleti tagságban részesült.

Fulbright vendégprofesszorként négy évet töltött el a kaliforniai Claremontban, IREX csereprofesszorként pedig a Columbia, a Yale és a Harvard egyetemen is tartott előadásokat, továbbá Művelődéstörténetet tanított a Zsidó Egyetemen, a Rabbi Szemináriumban.

Íróként ötvennél is több önálló könyve jelent meg, amelyek között találhatóak regények, tanulmányok, esszék, továbbá több tucat színdarab és regény fordítás is. Munkásságát több díjjal, kitüntetéssel elismerték, így többek között Széchenyi- és József Attila díjat is kapott, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és Budapest díszpolgárának is megválasztották. Közéleti tevékenységét többek között a Radnóti Miklós antirasszista díjjal és a Hazám-díjjal ismerték el.

Irodalomtudósként műfajelmélettel és -történettel, valamint a modernség megnyilvánulási formáival foglalkozott a 20. századi próza- és drámairodalomban. Fordítóként elsősorban angol és amerikai drámákat ültetett át magyarra, jelentősebb műfordításai közé tartozik Arthur Miller: Az ügynök halála, Bertolt Brecht: Galilei élete, valamint Graham Greene négy regényének adaptálása magyarra.

Ungvári Tamás írta a Beatles Biblia és A rock mesterei című könyveket, Lezáratlan nyomozás címmel egy önéletrajzi ihletésű művet is publikált. 2010-ben jelent meg A "zsidókérdés" magyarországi története című könyve. A Nyomtalanul - A gyilkosok köztünk vannak című munkája unokatestvére, Elbert János irodalomtörténész felderítetlen halála után kutat. Legújabb műve az idei könyvhétre jelent meg A gólem és a prágai rabbi címmel.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere az MTI-vel közölte, a város saját halottjának tekinti Ungvári Tamást.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/75340/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?