Blogolj!

Korzenszky Klára, a népzene és a gyerekek megmentője

Nem biztos, hogy sokan ismerjük Korzenszky Klára nevét, pedig egy igazán egyedülálló és fontos dolog képviselője hazánkban, hiszen míg zenészként a népzene elkötelezett híve és gyakorlója, addig gyermekpszichológusként - úttörő módon - zeneterápiával segíti a beteg gyermekeket a gyógyulásban.

Korzenszky Klára 1985-ben született Budapesten. A későbbi években a pszichológia felé orientálódott, 2010-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett pszichológus diplomát, majd 2014-ben a Semmelweis Egyetemen klinikai szakpszichológus szakvizsgát tett. Ezt követően Kende Hannánál elsajátította a gyermekpszichodráma módszerét is. Tudásvágya itt sem állt meg: 2017 óta ismereteit a zeneterápia területén is bővíti, jelenleg pedig a Bethesda Gyermekkórházban dolgozik, mint gyermekpszichológus.

Zene iránti szerette még gyerekkorában kezdődött, ekkor került ugyanis kapcsolatba a népzenével. 18 évig táncolt a Bihari János Táncegyüttesben, majd a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttesben, emellett az Óbudai Népzenei Iskolában tanult népzenét.

Életének egyik legmeghatározóbb élménye az Egyszólam együttes Juhász Zoltán és Fábián Éva vezette népzenei tábor volt, ahol éveken át személyesen találkozhatott erdélyi és magyarországi hagyományőrző énekesekkel, zenészekkel.

Ebből a háttérből kiindulva nem is csoda, hogy a pszichológiai és zenei ismereteinek ötvözését kiemelkedően fontosnak tartja mind munkája, mind zenei életének területén.

Korzenszky Klára pszichológusi munkássága mellett zenei karrierje is példaértékű: 2006-2013-ig a moldvai népzenét játszó Tűz Lángja zenekar énekese. Vokalistaként részt vett a világzenét játszó Ghymes együttes produkcióiban. 2008-2016 között a Makám együttes énekes szólistája.

A szakember énekesként és gyermekpszichológusként is egyaránt fontosnak tartja a játék és a mese szerepét a gyermekek egészséges személyiségfejlődésében. Ezért 2012-ben megalapította saját produkcióját Klárisok néven, melynek gyermekműsoraiban jól ismert gyermekdalaink és mondókáink gyöngysorként felfűzve, szövegeik, dallamaik és szimbólumaik segítségével, szinte önmaguktól rendeződnek egységes egésszé.

A koncertek során a gyermekpszichodráma módszereit felhasználva a fantáziára, szerepjátékra, valamint a mintha-élményre helyezve a hangsúlyt közös énekléssel, játékkal, interaktív módon, együtt alkotják meg a mindannyiunk számára biztonságos útmutatásként szolgáló mesét.

Emellett pedig 2013-ban még Bársony Bálinthoz és zenekarához is csatlakozott, a Hangszersimogató elnevezésű interaktív foglalkozásaik fő célja pedig az együttzenélés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Korzenszky Klárával és a Klárisokkal az idei KŐFESZTEN lehet találkozni augusztus 8-án, délelőtt 11 órától.

További információk a fesztivál Facebook oldalán és Instagramon.

(Borító: korzenszkyklara.hu - Vermes Tibor)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/75431/pics/lead_800x600.jpg
fesztivál,gyerekek,hagyomány,Klárisok,Kőfeszt,Korzenszky Klára,népzene,program,zene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?