Blogolj!

Ujlaki Dénes, akinek neve és hangja egyet jelent a művészettel

Ujlaki Dénes példaértékű pályafutást tudhat maga mögött, aminek még mindig nincs vége. A színész napjainkban is aktív, hangja és személye örökre beleivódott a magyar színház- és filmművészetbe.

Ujlaki Dénes 1945. január 20-án látta meg a napvilágot dr. Újlaki Andor újságíró, valamint Farkas Irma gyermekeként. A színésznek és családjának később komoly gondjai akadtak, mivel édesanyja arisztokrata származású volt, édesapja pedig katolikus újságnál dogozott, a családot kitelepítették a Hortobágyra és hónapokig tehénistállóban laktak. A helyzetet pedig csak tovább súlyosbította, mikor a 14 éves Ujlakit két év börtönre ítélték, miután az iskolából elvitték az AVO-sok.

"Öt-hat órán keresztül faggattak, mondjam meg, hova törtem be utoljára, kit öltem meg és mikor akarok disszidálni. Ezután a Gyorskocsi utcába kerültem, ahol kihallgatás kihallgatást ért, majd hónapokig egyedül voltam egy zárkában és sírtam. Tizennégy évesen államellenes szervezkedés, fegyverrejtegetés és gyilkossági kísérletben való tevékenység miatt első fokon hat, másodfokon három évre ítéltek. Végül kettőt kellett leülnöm"

– mesélte a színész egy korábbi interjújában, aki a börtön után rátalált a hivatására. Ezek után pedig nem túl meglepő, hogy évekkel később megpróbálták III/III- as ügynöknek beszervezni, ő azonban nem volt hajlandó belemenni

Ujlaki Dénes miután rátalált hivatására 1969-ben elvégezte a budapesti Nemzeti Színház stúdióját, ezt követően pedig a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött. Játszott a Veszprémi Petőfi Színházban, a győri Kisfaludy Színházban, a Bartók Gyermekszínházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a szolnoki Szigligeti Színházban, 1981-től a budapesti Nemzeti Színház tagja lett.

1982-ben alapító tagként csatlakozott a Katona József Színházhoz.

Részlet az Égigérő fű című film forgatásáról, 1979

A színház mellett pályája során olyan filmekben is szerepelt, mint az Égigérő fű, a Roncsfilm vagy A Miniszter félrelép, illetve jellegzetes orgánumának köszönhetően szinkronszínészként olyan filmek köthetők a nevéhez, (illetve hangjához), mint a My Fair Lady, a Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni, Az ördög jobb és bal keze 1-2, A keresztapa, Serpico valamint neki köszönhetjük Derrick nyomozó magyar hangját is.

Ujlaki Dénessel az idei KŐFESZTEN találkozhatsz augusztus 9-én, délután 17-órától.

További információk a fesztivál Facebook oldalán és Instagramon.

(Borító: nepszava.hu, Fotó: maimanohaz.blog.hu)

1
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/75562/pics/lead_800x600.jpg
fesztivál,film,hagyomány,Kőfeszt,néptánc,népzene,program,Ujlaki Dénes,zene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-07-09 11:32:59
Sok - nagyon sok - Újlaki Dénes kellene ebbe a megzavarodott, hitvány világba a begyepesedett agyú aberrált liberált helyett !!!!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?