Blogolj!

Az ezerarcú Cserhalmi György

Színész, rendező, vívó, énekes. Bárhogy nevezzük, Cserhalmi György mindig ugyanolyan színvonalon adja át a minőséget a nagyközönségnek, így nem túlzás azt sem állítani, hogy generációjának egyik legjobbja.

Színház az egész világ

Operaénekes édesanyjától már kisgyerekként megtanulta, hogy mi is az a művészet, otthonukban is számos színházi ember megfordult az 50-es 60-as években, így nem véletlen, hogy az iskolában elsősorban a történelem és a költészet – leginkább Arany János és Csokonai művei - érdekelte. Annak ellenére hogy gimnazista korában amatőr önképzőkörbe is járt, ahol rendszeresen léptek fel versekkel, prózákkal, Cserhalmi egyáltalán nem színésznek készült. Mint ahogy egy interjúban is meséli:

A TF-re akartam felvételizni, a hároméves vívóedzőire. Kiderült viszont, hogy akit oda felvesznek, egyből elviszik katonának. Ezt aztán végképp nem akartam. Tudtam, hogy a színművészetiseket nem viszik el. Ez volt a fő indok. (…)

Miután elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát néhány évadot töltött Debrecenben és Veszprémben, majd két évet a Nemzeti Színházban. Színházi mesterének Latinovits Zoltánt és Őze Lajost nevezte meg, míg Latinovits a „nemzeti bú”, addig Őze a „magány magánya” volt Cserhalmi szerint.

Az Amerikai anzixban, még 1975-ben m

A színész így beszélt mestereiről:

Fényévnyi a távolság közöttük a habitusukat tekintve, de egyformák voltak kérlelhetetlenségükben és következetességükben, hogy a munka – színházban, filmen – el legyen végezve. És annak ráadásul tehetségesnek is kellett lenni. Aki alább adta, aki megpróbálta elsumákolni a munkát, az leírta magát előttük. Latinovits különösen könyörtelen volt.

1979-től a Mafilm színtársulatában dolgozott, 1983-ban a Székely Gábor és Zsámbéki Gábor irányításával induló, legendássá vált Katona József Színház társulatának lett alapító és meghatározó tagja. 1989-ben visszatért a Nemzetibe, a kilencvenes évek elején rövid ideig a Labdatér Teátrum művészeti vezetője volt.

Féléves amerikai távollét után 1994-ben csatlakozott a Székely Gábor vezette, újonnan alakult Új Színházhoz, 1999-től a Radnóti Színház tagja volt négy éven át. 2013 óta a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja, de az elmúlt évtizedben több színházban is (többek között a debreceni Csokonai Színházban, a Szegedi Szabadtéri Játékokon, az Új Színházban, a Thália Színházban) dolgozott.

A Dögkeselyű c. filmben

Mozgékony, robbanékony, nyugtalan és nyughatatlan

Csaknem kétszáz színházi bemutatója volt. A legnagyobb klasszikus szerepeket játszhatta el, Shakespeare, Moliére és orosz drámák főhőse volt, sokszor gondoltak rá magyar darabok színpadra állításakor is. Szerepformálásaiban korunk zaklatottsága lüktet, a legtöbbször töprengő és gyötrődő, boldogtalan hősöket személyesít meg. Több mint kétszáz filmet forgatott, egy időben állandó szereplője volt Jancsó Miklós filmjeinek. Dolgozott Szabó Istvánnal, Makk Károllyal, Sára Sándorral, Bacsó Péterrel, Mészáros Mártával, főszereplője volt a filmnyelvet megújító Bódy Gábor több művének (Agitátorok, Amerikai anzix, Nárcisz és Psyché), a rendező Győrben vele vitte színpadra a mára legendássá vált Hamletet. Játszott történelmi témájú alkotásokban (80 huszár, Szirmok, virágok, koszorúk, A hídember, A temetetlen halott, Vadászat angolokra, Utolsó jelentés Annáról).

Én mindent megkaptam. Ha nem moziban, akkor a színházban, ha nem a színházban, akkor a moziban, vagy ha nem itt, akkor a televízióban, de mindent elértem. Eszembe sem jutott, hogy álmaim legyenek, mert nem volt rájuk szükségem.

Vívó, énekes, színházi rendező

Az egykor első osztályú vívóként is ismert színész soha nem vett igénybe kaszkadőrt, a hitelességre törekedve Az igazi Mikulás című filmhez alapfokon még zongorázni is megtanult. 1973-ban a Jankovics Marcell rendezte János vitézben az ő hangján szólalt meg a címszereplő. A tévében ő vezette a Múlt-kor című televíziós történelmi magazint. A sokoldalú színész készített zenés lemezt is (Básti Julival a Hallgass kicsit, Novák Péterrel Eklektikon címmel). A Férfi és nő című zenés műsorban Básti Juli, Udvaros Dorottya és Kulka János társaságában többször is fellépett Dés László és Bereményi Géza dalaival. Színházi rendezőként Zalaegerszegen Arthur Miller Pillantás a hídról című drámáját és a Villa Negra című komédiát állította színpadra, Debrecenben a Boldogult úrfikoromban című darabot, valamint David Pownak Mesterkurzus című művét és a Tizenkét dühös embert Székesfehérváron.

Megkapta a Balázs Béla-díjat, az érdemes művész címet, 1990-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Több alkalommal nyerte el a magyar filmszemlén a legjobb férfi alakítás díját, illetve a filmkritikusok elismerését. 2003-ban az Európai Unió filmes életműdíjával tüntették ki. 2005-ben Prima Díjat kapott, 2013-ban neki ítélték a makói önkormányzat Páger Antal Színészdíját. 2014-ben megkapta a Gábor Miklós-díjat a Vörösmarty Színház Lear király című előadásának címszerepében nyújtott alakításáért, és a Nemzet Színészének választották a címet viselő művészek.

A Lear király székesfehérvári előadásában (forrás: Vörösmarty Színház)

Munkájáról, hivatásáról így gondolkodik:

Színész vagyok, földönfutó szabad ember, aki hol haraggal, hol részrehajlással, a maga bőrét is kockáztatva mondja véleményét a világról. Ez a mondás hivatás, a hivatás meg felelősséggel jár. Minden este öt-hatszáz ember személyesen ellenőrzi az adóforintjait – ez is felelősség. De sokkal inkább az, amit közlünk, amit képviselünk.

Cserhalmi György néhány éve a Kaposvári Egyetemen tanít, harmadéves diákjai osztályvezető tanáraként színészmesterséget oktat. Még gyerekkorában meghatározó helyszínné vált számára a Káli-medence, ugyanis minden nyarat ott töltött. Ez a szerelem azóta sem múlt el, a színész már évek óta Kékkúton él.

Ha szeretnél találkozni Cserhalmi Györggyel, akkor ezt megteheted a KŐFESZTEN, augusztus 10-én

További információk a fesztivál Facebook oldalán és Instagramon.

(forrás: MTI, szinhaz.hu, borító: fidelio.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/75682/pics/lead_800x600.jpg
Cserhalmi György,film,Kőfeszt,színház
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?