Blogolj!

Avar kori fülkesírokat találtak egy szegedi családi ház építkezésénél

Nem mindennapi leletekre bukkantak egy szegedi családi ház építésének előkészítése során a telken ugyanis, több késő avar kori fülkesírt is feltártak a Móra Ferenc Múzeum régészei, a területet egykor még a közgyűjtemény névadója maga is vizsgálta.

Löffler Zsuzsanna ásatásvezető régész szerdán a helyszínen újságíróknak elmondta,

a telek ismert régészeti lelőhely volt, a környéken az 1930-as években Móra Ferenc, majd 1942-ben Csallány Dezső vezetett ásatásokat.

A két szakember irányításával akkor 339, többségében késő avar kori sírt tártak fel, emellett megtalálták néhány honfoglalás kori temetkezés nyomait is. A telekhatáron, a feltárási terület nyugati szélén mai is áll még az a több száz éves tölgyfa, melynek árnyékában egykor Móra Ferenc dolgozott.

A közelmúltban indult régészeti feltáró munkára egy családi ház építése miatt került sor. A szegedi múzeum szakemberei összesen 36 sírt találtak, ezek közül nyolcat már a korábbi ásatás során feltártak. Előkerültek azok az egykori kutatóárkok is, melyeket még Móra Ferenc és Csallány Dezső nyitottak több mint 80 évvel ezelőtt.

A 28 újonnan megtalált közül több úgynevezett fülkesír.

Ez a temetkezési mód kezdetben feltehetően a sírrablások ellen védte az elhunytak maradványait, később azonban általánossá vált a térségbe élő avarok között a 7. század végén, a 8. század első felében.

A sírgödörbe egy áldozati állatot - akár egész lovat vagy feldarabolt szarvasmarhát - temettek, a sír rövid oldalába pedig egy kis fülkét vágtak. Ebbe a fülkébe csúsztatták az elhunyt maradványait - így történhetett meg, hogy félig dőlve, sőt, szinte állva is megmaradhattak az emberi csontvázak, a felületes szemlélő számára azonban rejtve maradtak.

Az újonnan feltárt sírokban az emberi és állati maradványokon kívül különböző tárgyakat - szíjvégeket, csatokat, ékszereket is találtak a régészek.

(Borító: Móra Ferenc Múzeum)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/75762/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,régészet,Szeged,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?