Blogolj!

Lázár Csaba, Arany János örökségének őrzője

Lázár Csaba színész és rádióbemondó, olyan nevekkel dolgozhatott együtt, mint Sinkovits Imre, Kállai Ferenc. Nem utolsó sorban pedig jelentős irodalmi értékek lelkes képviselője, aki hosszú évek óta országszerte hirdeti és terjeszti a hazai kulturális élet egy fontos szeletét. Arany János balladáival rendszeresen fellép, irodalmi esteket tart.

Lázár 1970. májusában született Budapesten, Arany Jánossal és örökségével gimnazista korában ismerkedett meg, amikor jelentkezett az Arany János Országos Balladamondó Versenyre, majd meg is nyerte azt.

A döntő, az országos forduló Nagykőrösön volt, ahol Arany János tanított és a legnagyszerűbb balladáit is írta. Száztizenhét versenyző közül nyertem meg a versenyt. Bánffy Gyuri bácsi volt az elnök, akivel később, már színész koromban barátságot kötöttem, és emlékezett rám évtizedekkel később is. Ez az élmény indított el a versmondó és a színészi pályámon. Olyan barátságot kötöttem akkor a balladákkal, Arany költészetével, ami azóta is töretlen. Az elmúlt harminc évben végigkísért, 2000-ben mutattam be a soproni Petőfi színházban és azóta is kisebb változtatásokkal műsoron tartom.

A színházról

1992 és 1997 között a Nemzeti Színház akadémistája volt, ahol olyan színésznagyságok figyeltek fel tehetségére, mint Agárdy Gábor és Sinkovits Imre:

Másodéves akadémistaként színre vittük a színház évadnyitó társulati ülésén, Vörösmarty: Árpád ébredése című darabját, amiben a címszerepet játszottam. Ezt az előadást látta a nézőtéren Sinkovits Imre és Agárdy Gábor is. Az előadás után odalépett hozzám és áthívott Gabi bácsival a Gobbi Klubba. Hosszasan beszélgettek velem és megtiszteltek a figyelmükkel. Ott kaptam Agárdytól egy új szerepet, Nemzeti Kabaré címmel rendezett egy darabot, amelyben Petőfi Sándort a kiábrándult vándorszínészt alakíthattam. Ebből színházi előadás nem, de egy nyilvános rádiófelvétel született. Az volt életem első ilyen felvétele. A Fehérvári úti FMK- ban zajlott az esemény. Olyan nevekkel léphettem fel, mint Sinkovits Imre, Kállai Ferenc, Raksányi Gellért.

Üres a híd c. előadása közben

Aranyról

Sinkovits ekkor vált Lázár Csaba versmondó mentorává, akinek elsőként mutatta meg Üres a híd című Arany ballada lemezét is.

Arany János balladáit az ország szinte minden szegletében bemutatta már, hiszen fontos küldetésének tartja, hogy olyan vidéki területekre is el tudjanak jutni, „ahol nincsenek terei a kultúrának, nincs pénz egy előadást kifizetni, de ahol azért mégis éhezik és szomjazzák a kultúrát”, hiszen „Arany János minden szempontból zsinórmérték, megkerülhetetlen és elévülhetetlen nemzeti kincs”.  Laczó Zoltán Vince zenész kollégájával kis falvakban, vidéki városokban és néhány budapesti helyszínen is jártak, számtalan diákelőadást tartottak, játszottak általános és középiskolás korosztálynak, nyugdíjasoknak.

1997-2002-ig a soproni Petőfi Színház tagja volt, 2002-től szabadúszó. Játszott többek között a Budaörsi Játékszínben, az IBS színpadán, a Gyulai Várszínházban, a Szigetvári- és Sümegi Nyári Játékokon. 2010-től a Száguldó Orfeum majd az Ivancsics Ilona és Színtársai társulat tagja. 2004-től a Magyar Katolikus Rádió vezető bemondója és rádiórendezője. 2018-ban megkapta a Magyar Ezüst Érdemkeresztet, 2019-ben pedig a Kazinczy-díjat.

A Kazinczy-díj kitüntetettjei, Lázár Csaba színművész, a Magyar Katolikus Rádió vezető bemondója, Szlotta Judit, a Kossuth Rádió hírolvasója és Konrád Antal színész (b-j) az 54. Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjének eredményhirdetésén a győri városháza dísztermében 2019. április 28-án. MTI/Krizsán Csaba

Ha szeretnél találkozni Lázár Csabával és meghallgatni előadását, akkor ezt megteheted a KŐFESZTEN, augusztus 9-én.

További információk a fesztivál Facebook oldalán és Instagramon.

(forrás: lokal.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/75849/pics/lead_800x600.jpg
Arany János,irodalom,Kőfeszt,Lázár Csaba
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?