Blogolj!

Fantasztikus kincseket találtak a Baradla-barlang mélyén

Az ELTE Régészettudományi Intézete az Aggteleki Nemzeti Park támogatásával megelőző feltárást végzett a Kárpát-medence legnagyobb és legösszetettebb barlangi régészeti lelőhelyén a Baradla-barlangban.

A régészek a barlang turisztikai fejlesztéséhez kapcsolódó építkezések miatt a bejárattól 250 méter távolságra, a Róka-ágba vezető folyósokon és az egykori Biológiai-labornak helyet adó kisebb teremben dolgoztak.

A Szabó Gábor egyetemi docens által vezetett feltárás nem várt eredményeket hozott:

egy mésztufa réteg alatt érintetlenül őrződtek meg a barlangi tereket használó középső újkőkori (Kr.e. 5000) emberek emlékei. A régészeknek összeroppant edényeket, rituális étkezések maradványait, csiszolt kőbaltákat és obszidián eszközöket sikerült kibontani és dokumentálni a barlangi termek padlóján és sziklái között.

A barlangi terek kutatása során egy késő bronzkori kincslelet is előkerült. A 3400 éves ékszereket rituális felajánlásként rejthették el a hatalmas kőtömbök közé.

Hasonló méretű, dokumentált régészeti kutatás a barlangban ezideáig még nem történt. Az új eredményeknek köszönhetően a régészek a korábbinál sokkal differenciáltabb képet alkothatnak arról, hogy mire használhatták az ősi korok emberei hazánk egyik legszebb barlangjának belső tereit.

(Forrás: magyarmuzeumok.hu, Fotók: MTI - Komka Péter)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/76018/pics/lead_800x600.jpg
Baradla-barlang,Hírek,Magyarország,régészet,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?