3816-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Újabb négy krónikus beteg veszítette életét a koronavírus-járványban, viszont már alig négyszázan vannak kórházban.
Blogolj!

Urmai Gabriella írónő a Kőfesztre viszi a teremtés korát

Kecskés István

Urmai Gabriella belépője az írók közé a Kilépőkártya című könyve volt. Ezt követte a Jelena lányai, amely egy igazán különleges, úgynevezett noir regény. Az írónő is ott lesz a nyár egyik legkülönlegesebb fesztiválján a Kőfeszten Kővágóörsön augusztusban.

Közel fél éve jelent meg a második könyved. Milyen volt a fogadtatása?

Úgy tűnik, szeretik az olvasók., akik élénk kapcsolatot ápolnak velem. Gyakran küldenek nekem fotót arról, hogy éppen hol olvassák.

Többször is volt alkalmad találkozni is velük. Mik voltak a közvetlen visszajelzések?

Akik már gyakorlott Urmai-olvasók, meglepődtek azon, hogy van egy sötét írói oldalam is. Ez a történet sorozatgyilkossággal, csonkolt holttestekkel és egy talánnyal kezdődik. A krimikedvelők szívesen nyomoznak együtt a fő karakterrel. Van egy misztikus szál is, miközben olyan tabusított sorsokkal találkozunk, mint például a családon belüli erőszak, az érzelemmentes kirakatélet, vagy az egymással való játszmázások, amelyek mögött ott húzódik a vágy, hogy aki átéli, képes legyen ezt maga mögött hagyni. Sokan mondták, hogy szeretik a történeteimben benne lévő  megváltás lehetőségét. Ugyanakkor a sztorinak van egy könnyed, múltidéző hangulata is, és a kortársaim örömmel jeleznek vissza, ha felismertek egy jellemző korhangulatot.

Korábban beszéltünk arról, hogy a harmadik könyv ötlete már megvan. Hogy áll a Rózsabors angyaloknak?

Kicsit beelőzte ezt a regényt egy új feladat: Kerékgyártó György író barátommal monodrámát írunk. Izgalmas ez a négykezes és szoros a határidő. A Rózsabors angyaloknak addig a nyári szabadságát tölti.

Miért fontos, hogy ott legyél a Kőfeszten?

Kővágóörs és a Káli-medence gyakorlatilag az otthonom. Tapolcán nőttem fel, a szüleim ma is ott élnek. Ide megyek haza. Kamaszként kibringáztunk Salföldre, a környékbeli bányatavakban fürödtünk, a színházi éveim alatt leugrottunk Cseh Tamáshoz, aki egy veszprémi koncertje után a színészbüfében meghívott bennünket magához, és mi komolyan vettük a meghívást. Talán meglepődött, amikor a háza előtt a kék Trabantból a Veszprémi Petőfi Színház színésztanoncai másztak elő, de hajnalig énekelt nekünk a kertjében.

A Kőfeszt elsősorban a népzenéről, a néptáncról szól. Mennyire áll közel hozzád ez a műfaj?

Anyukám a Zalai Táncegyüttesben táncolt, én is gyakran megfordultam táncházakban, táncháztalálkozón, mert fiatalon szerelmes voltam egy táncos fiúba, de dolgoztam együtt a Méta zenekarral, Novák Tatával és a fiával, Novák Péterrel is zenés előadásokban. A nagylányomnak pedig tavasszal volt egy bemutatója, amelynek a koreográfusa Farkas Zoltán Batyu volt, úgyhogy a népzenével és a néptánccal mondhatni családias a viszonyom.

A hazai nyarak a fesztiválokról szólnak. Mennyire érint ez meg téged?

Gyakorlott fesztiválozó vagyok, hol vendégként, hol pedig a munkám miatt. Szeretem a fesztivál feelinget: legyen zenei, színházi vagy akár gasztro, nekem mindig arról szól, hogy lehet bátran, szabadon örülni egymásnak és annak, hogy élünk.

A fesztiválozók közül kikerülhet egy regény főhőse?

A regényhősök izgalmas figurák, a fesztiválokon pedig mindenkiből előjön a személyiségének a legszínesebb vagy éppen a legtitokzatosabb része. Ott a legszürkébb fickóról is kiderülhet, hogy ha nem is regénybe illő, de egy novellára éppen elég az ő története is.

A Kőfeszten Zámbó Márta coach-al női témákról beszélgettek majd, fókuszban a 40 év fölötti nők reneszánsza. Ezek szerint valóban a 40 lenne az új 30?

A 40 az 40. Egy élettel teli, új kezdet. Ilyenkor már van annyi alázat bennünk ahhoz, hogy jól éljük az életünket, és van bennünk még elég élet, hogy meg is tudjuk valósítani. Családot, közösséget, véleményt teremtünk - vagy csupán egy kis kertet a ház mögött. Arról szeretnénk beszélni, hogy a 40 plusz a teremtés kora!

 

 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/81572/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?