3816-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Újabb négy krónikus beteg veszítette életét a koronavírus-járványban, viszont már alig négyszázan vannak kórházban.
Blogolj!

Harmincadik alkalommal is Tusványos

Kerekasztal-beszélgetésekkel, filmvetítéssel és kiállításokkal és közös alkotásra is várja a MANK az idén 30 éves Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban (Tusványos) a résztvevőket.

A jubileumi kiadást „Egy a tábor” mottóval szervezik, ahol sok visszatérő vendég várható majd, olyanok, akiknek fontos, mi történik a Székelyföldön, Erdélyben, a Kárpát-medencében, és akik megoldást próbálnak találni a magyarság problémáira és jövőképet fogalmaznak meg.

Idén előtérbe kerülnek az évfordulós rendezvények, a rendszerváltás óta eltelt három évtizedre visszatekintő elemző beszélgetések. Kiemelt téma az első világháború századik évfordulója is. Ezeknek a visszatekintő, számadó, mérlegelő beszélgetéseknek létrehoztak egy új rendezvénysátrat „Harminc éve szabadon” elnevezéssel.

A szabadegyetem zárónapján, szombaton Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tart előadást a tusnádfürdői nagyszínpadon, majd válaszolnak a közönség kérdéseire.

A fesztiválon számos kerekasztal-beszélgetés közt lehet majd válogatni. Többek között látható/hallható lesz a Tehetséggondozás: a hátrányos helyzettől a sztárnevelésig Bagi Iván Karinthy-gyűrűs magyar humorista, Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke, a Cziffra Művészeti Központ művészeti tanácsadó testületének tagja és Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere részvételével, valamint Kaszás Attila hagyatéka a határon innen és túl címmel is szerveznek kerekasztal-beszélgetést a magyar nyelvű színjátszás erdélyi helyzetéről. A beszélgetésen részt vesz Nemes Levente és Nagy Alfréd, a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház tagjai.

A MANK programjainak sorában látható lesz a Keresztül-kasul az életen - dokumentumok Cseh Tamás pályaképéhez című film, amiben az ismert és ritkán hallott dalok mellett zenész- és pályatársak archív felvételei, Bereményi Géza, Jancsó Miklós, Törőcsik Mari és a Dalnok emlékezései idézik fel az életút állomásait.

Tusványos keretében kedden tárlat nyílik a MANK szervezésében Plugor Sándor grafikus- és festőművész emlékére a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. Szerdán és csütörtökön pedig közös alkotásra hívják a művészetkedvelőket: a szervezők a fesztivál egyik vendégházát borítják be vászonnal, hogy a látogatók együtt készíthessenek el egy közös óriásműalkotást.

A közönség idén sem marad koncert nélkül. A szervezők igyekeztek az elmúlt évek legsikeresebb előadóit visszahozni a táborba, megőrizve azt a műfaji sokszínűséget, amely a Tusványos koncertprogramját mindig is jellemezte. Idén is fellép a székelyföldi táborban Nagy Feró és a Beatrice, a Magna Cum Laude, Szabó Balázs bandája, a Kiscsillag, Anna and the Barbies, a Bagossy Brothers Company, az Intim Torna Illegál és Ákos.

(borító: Veres Nándor/MTI)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/81623/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,fesztivál,Hírek,program
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?