Blogolj!

Cseh Tamás alkotásai és Somogyi Győző metszetei a Kőfeszten

Somogyi Győző festőművész, grafikus metszeteit és Cseh Tamás dalait, valamint a zeneszerző, énekes munkásságát feldolgozó Cseh Tamás Archívum fotó- és grafikai kiállítását, továbbá filmösszeállítását viszi a Kőfesztre a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

A fesztivál helyszínéhez illeszkedő programokkal készül a fesztiválra a MANK, hiszen miközben a Balaton északi partján elterülő Kővágóörs szomszédságában található Salföldön élő Somogyi Győző metszeteit állítja ki, a Bakonyban indiántábort alapító Cseh Tamás és barátainak kővágóörsi napjairól rendez fotókiállítást.

Somogyi Győző - Így lehet valaki egyszerre festőművész, huszár és környezetvédő

Nyáron miért utaznánk mindig külföldre, ha kis hazánkban is fellelhetőek csodák. Egy ilyen csoda a Káli-medence dimbes-dombos napsütötte tájaival, álomszép falvaival. Az egyik, itt megbúvó kis falu Salföld, ahol a híres festőművész, Somogyi Győző él. Somogyi Győző 1942-ben született Budapesten. Házukat 1944-ben bombatalálat semmisítette meg, új otthonuk 1945-ben, majd 1956-ban is telitalálatot kapott.

Somogyi Győző metszetei tematikus válogatást nyújtanak: a vidék és a város kapcsolatára világítanak rá, amelyek megidézik az elvárosiasodott települések és a városi peremvidékek hangulatát is. A tanulmányait a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolán, majd a Római Katolikus Hittudományi Akadémián végző Somogyi Győző a Salföldön él és alkot, a most kiállított munkáin pedig hol az idillikus Káli-medence, hol az ellentmondásos urbánus tendencia jelenik meg. A művész kezdetben szitanyomatokat készített, majd 1980-tól inkább tojástemperával készült festményeiről lett ismert. Művei témáját a magyar történelemből, a vallásból, valamint a hétköznapi életből meríti. 

Kiemelt szerepet kap a fesztiválon Cseh Tamás, akiről augusztus 8-án, A diófa alatt címmel rendezendő tematikus napon emlékeznek meg. Cseh Tamás mellett az énekes barátairól, valamint a Káli-medencében betöltött szerepükről is szó esik, valamint elültetik a Cseh Tamás Emlékfát, mellé pedig egy padot helyeznek ki. A fesztiválon a MANK kereteiben működő Cseh Tamás Archívum a fotókiállítás mellett egy Cseh Tamás grafikáiból álló kiállítást is bemutat a nagyközönségnek, miközben a Glong, glong, glong című filmösszeállítással felidézi az énekest és művésztársait is. 

A diófa alatt című programmal induló Kővágóörsi Művészeti Napok augusztus 8. és 11. között várja az érdeklődőket Kővágóörsön, a Káli-medence fővárosában.

(Cseh Tamás képek forrása: Cseh Tamás Archívum)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/81950/pics/lead_800x600.jpg
Cseh Tamás,kiállítás,Kőfeszt,program
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?