Blogolj!

Meghalt Peter Fonda amerikai színész-rendező

Dorogi László

A hatvanas évek Amerikájának filmcsillaga tüdőrákban szenvedett, 79 éves volt.

Fotó: variety.com

Pezer Fonda Los Angelesben hunyt el pénteken a tüdörák következtében fellépett komplikációk miatt - jelentette be a sztár családja pénteken este kiadott közleményében. Fonda a hollywoodi filmvilág egyik ismert családjából származott, édesapja az Egyesült Államokban a filmművészet nagy öregjeként emlegetett néhai Henry Fonda, a nővére Jane Fonda voltak, lánya a szintén színésznő Bridget Fonda.

Peter Fonda karrierje az 1960-as évek ellenkultúrájának mozgalma idején ívelt fel, legismertebb filmje az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok, amelynek társ-forgatókönyvírója is volt, és amelyet egy másik színészlegenda, Dennis Hopper rendezett.

Színészként, forgatókönyvíróként, rendezőként mintegy száz filmet alkotott, pályafutása során kétszer jelölték Oscar-díjra: 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, illetve 1998-ban a legjobb férfi alakításért az Ulee aranya című filmben, ez utóbbiért Golden Globe-díjat kapott.

Hollywoodban Rob Reiner, Ava DuVernay, Joseph Gordon-Levitt, Nancy Sinatra, Lawrence O`Donnell, Mia Farrow az elsők között fejezték ki megrendülésüket Peter Fonda halála miatt. Jane Fonda a Hollywood Reporter című szaklapnak küldött közleményében úgy fogalmazott:

"nagyon szomorú vagyok. Ő volt az én melegszívű kis öcsém, a család nagy társalgója. Csodás időket töltöttem kettesben vele ezekben az utolsó napokban. Nevetve ment el".

Peter és Jane Fonda (Fotó: deadline.com)

Ava DuVernay egy Fondával közös fotót tett közzé a Twitter-fiókján, hasonlóképpen Nancy Sinatra is közös fényképpel fejezte ki gyászát. Mia Farrow szintén közös fotót publikált mikroblogján, mellé azt írta:

"csodálatos lélek. Békességet neked, Peter!".

Rob Reiner így méltatta:

"Peter Fonda forradalmi filmkészítő volt forradalmi időkben. Abban a házban született, ahol én élek most, szellemisége mindig hiányozni fog".

A New York-i Filmakadémia szintén Twitteren tisztelgett az elhunyt alkotó előtt.

(Forrás: MTI)

Címkék: film
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/82521/pics/lead_800x600.jpeg
film
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?