Blogolj!

Az alkotói élet ősszel sem áll meg Szentendrén

Még csak pár nap telt el, hogy véget ért az idei, immár negyedik Art Capital Szentendrén, a Ferenczy Múzeum Centrum (FMC) máris hét őszi kiállítással készül itthon és külföldön egyaránt.

Szeptember 1-jén ért véget Szentendrén az FMC által szervezett Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál, melynek azonban néhány kiállítása még látogatható

- mondta az intézmény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Gulyás Gábor igazgató.

Mint minden évben, így most is egy meghatározó téma köré épült fel a tárlat. Idén ez az Álom címmel meghirdetett Art Capital látogatócsúcsot döntött 110 ezres közönségével, amelyet 18 kiállítás és 107 kísérőprogram várt (erről itt írtunk részletesebben).

Ahol az álmok testet öltenek - Art Capital 2019

Újra megnyitotta kapuit az Art Capital, Közép-Kelet-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, amelyet idén már negyedik alkalommal rendeznek meg Szentendrén , a magyar képzőművészet fellegvárában. Ahogy azt már megszokhattuk, a fesztivál minden évben egy adott téma köré szerveződik, ami idén az álom és művészet különleges kapcsolata lesz, ennek megfelelően pedig a 2019-es Art Capital a Régi és új álmok címet kapta.

Bár az Art Capital hivatalosan véget ért, Dmitrij Kavarga orosz képzőművész tárlatát, a klímaváltozáshoz kapcsolódó "apokaliptikus víziót" szeptember 15-ig még megtekinthetik az érdeklődők, a kísérőprogramok közül Az ember tragédiája táncszínházi feldolgozását, pedig vasárnap lehet megnézi utoljára Szentendrén.

Viszont ősszel sem áll meg az élet, Gulyás Gábor igazgató már be is jelentette a 2020-as Art Capital témáját, mely a Bábel címet kapta, továbbá beszámolt a követzeő hónapok menetrendjéről is:

Szeptember 12-én a Római Magyar Akadémián mutat be kiállítást az FMC a Kádár-kor tiltott-tűrt-támogatott képzőművészetéről, majd szeptember 19-én Sepsiszentgyörgyön is bemutatkozik. Ugyanezen a napon a Szentendrei Képtárban A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás, amely az 1959-es, műcsarnokbeli francia könyvkiállítás történetét idézi fel.

Október elejétől a Művészetmalomban a tolcsvai művésztelepet mutatja be reprezentatív kiállítás, majd az épület másik szárnyában a tavalyi Velencei Építészeti Biennálé izraeli pavilonjának anyagát ismerhetik meg a látogatók az In Statu Quo (Tárgyalási struktúrák) című tárlaton.

Október 13-tól a Szentendrei Szabadtéri Tárlat Rómában is bemutatkozik a Campo de' Fiori körüli utcákban, Másokról nem mondok semmit címmel pedig a Tanácsköztársaság során mártírhalált halt Kucsera Ferenc káplánra emlékezik kiállítás a szentendrei Ámos Imre-Anna Margit Múzeumban október végétől.

Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere elmondta, hogy a város idén jubileumi Kucsera-emlékévet tart. A mártír káplánt a szentendreiek száz éve szentként tisztelik, a kultusz ápolásában pedig az önkormányzat is részt vesz számos programmal, illetve a Kucsera-díj megállapításával.

Ősszel a vatikáni magyar kápolnában emlékmisét tartanak Kucsera Ferenc emlékére, az erre érkező szentendrei delegációt Ferenc pápa is fogadja majd.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/83275/pics/lead_800x600.jpg
Art Capital,Eseménynaptár,Szentendre
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?