Blogolj!

Őszibarackos-mandulás sütemény lett idén Budapest Desszertje

A Bolka Desszert Butik őszibarackos-mandulás süteménye lett idén Budapest desszertje, amelyet először a 9. Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolhat meg a közönség péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.

A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (CSÉSZE) tavaly írta ki először a Budapest desszertje versenyt, amelyet nemcsak a szakma ismert el, hanem hatalmas közönségsikert is aratott

- idézte fel a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján Rebrus Csaba, a Csésze elnöke, az Édes Napok társtulajdonosa.

Mint hozzátette, magas színvonalú versenyművek érkeztek ebben az évben is. A zsűrizéskor a legfontosabb szempont az volt, hogy a nyertes termék finom legyen, de szintén fontos cél, hogy a magyar cukrászati hagyományok ismét az érdeklődés fókuszába kerüljenek - jegyezte meg Rebrus Csaba.

Füleky György, a Csésze alelnöke, az Édes Napok társtulajdonosa hozzátette, hogy a Budapest desszertje verseny aktuális tematikáját mindig az előző győztes határozhatja meg: idén ez a barack és a mandula volt. A zsűrizés vakon zajlott, a bírálók is csak a pontszámok összesítése után ismerték meg a győztes személyét - hangsúlyozta.

Füleky György az MTI kérdésére elmondta: az Édes Napok mintegy mintegy 70 kiállítót vonultat fel a Szent István téren, a fesztivál gasztroszínpadán pedig óránként más-más cukrászmester tart bemutatót.

Rebrus Csaba kiemelte, hogy az Édes Napokra nem engedik be a vásári tömegtermékeket, csak magyar cukrászdák, csokoládé- és édességmanufaktúrák termékeivel találkozhatnak a látogatók.

Mégpedig azért, mert a CSÉSZE fő célkitűzése, hogy segítse a magyar cukrászatok, édességmanufaktúrák megerősödését és népszerűsítését. Az a szándékuk, hogy erősítsék a minőségi édességfogyasztás kultúráját és a tömegáruk mellett fókuszáljunk a különleges hazai produktumokra.

Mint közölték, az utóbbi években a magyar csokoládé- és édességgyártók Európa legrangosabb szakmai díjait hozták el, így a gasztronómiában általánosságban tapasztalható minőségi változás elérte a cukrászatokat is és az édesség szakma szintén megbecsült helyére került.

Háfra Kati, a Bolka Desszert Butik tulajdonosa pedig elmondta, hogy egy egyszerűen elkészíthető süteményt képzeltek el, amelyet nem kell "elmagyarázni" a közönségnek. A desszert alapja egy Sacher-típusú piskóta mandulaliszttel, karamellás csokoládéval, a mandulás krém alapja pedig a fehér csokoládé, "fél úton" egy mousse és egy főzött krém között. A sütemény belseje kétféle őszibarack kompót: az alsó, bazsalikomos rétegre egy klasszikus állagú és ízvilágú kompót kerül.

(Fotók: Pintér Árpád, PIXELTASTER)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/83503/pics/lead_800x600.jpg
Budapest,Budapest Desszertje,Édes Napok Budapest,Eseménynaptár,fesztivál,gasztronómia,Hírek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?