Blogolj!

Rembrandt halálának 350. évfordulójára emlékezik meg a Szépművészeti

A csütörtökön megnyílt tárlat Rembrandt tanítványaira gyakorolt hatásain keresztül mutatja be a holland mester művészetét grafikák, rajzok és rézkarcok segítségével.

A Szépművészeti legutóbb 2006-ban mutatta be Rembrandt művészetét, de ilyen átfogó kiállítás eddig még nem volt a múzeumban.

A múzeum grafikai gyűjteménye több mint 40 rajzot őriz Rembrandttól és tanítványaitól, a mester rézkarcai közül pedig szinte az összes lapot.

-emelte ki Baán László főigazgató a kiállítás megnyitóján.

Rembrandt már 26 éves korától fogadott tanítványokat, és műhelye legalább 50 festőnövendéket vonzott. A mester műhelye egyfajta szabadiskolaként működött házában, ahol az ifjú festők elsajátították a mester rajzstílusát, gyakran alkalmazott rajztechnikáit. A tárlat közönsége azonban megfigyelheti, hogy Rembrandt a szolgai másolás helyett miként ösztönözte tanítványait saját útjuk megtalálására

– mondta Tóth Bernadett kurátor.

A kiállított munkák azért is érdekesek, mert bepillantást engednek a korabeli holland festészetbe, a műhely és néha Rembrandt családjának életébe: látható, miként állnak modellt egymásnak az ifjú festők, de a mester élettársai, Saskia, majd Hendrickje is feltűnnek a képeken.

A 2020. január 5-ig látogatható Rembrandt-tárlat mellett a Szépművészeti rövidesen egy nagyszabású Rubens-kiállítással is jelentkezik.

(fotók: Balogh Zoltán/MTI)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/83773/pics/lead_800x600.jpg
kiállítás,Rembrandt,Szépművészeti Múzeum
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?