Blogolj!

Bővült szellemi kulturális örökségünk, a csárdás és a verbunkos is bekerült

Dorogi László

A csárdás és a verbunk tánc mellett a magyar népi vonós zenekari formáció, a tojásírás hagyománya és a nagykunsági gyapjúhímzés élő gyakorlata is bekerült idén a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe.

Fotó: kárpátinfo.net

Az UNESCO és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete az 1972-es világörökség egyezmény kiterjesztéseként 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséért létrejött egyezményt, Magyarországon 2009-ben hozták létre a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékét. Ide ezidáig többek között a Mohácsi busójárás, a Táncházmozgalom, a Matyó népművészet, a Népzenei örökség megőrzése a Kodály-módszerrel, a solymászat és a kékfestés kerültek be.

Most a csárdással, a verbunk tánccal, a magyar népi vonós zenekari formációval, a tojásírás hagyományával és a nagykunsági gyapjúhímzés élő gyakorlatával bővült a lista, amelyen immár negyven elem szerepel. Tavaly a maglódi pünkösdi templomdíszítést, a szegedi papucs készítésének és viselésének élő hagyományát, a magyarországi lipicailó-tenyésztést és a magyar vadászati hagyományokat vették fel a listára.

Címkék: kultúra, tánc, UNESCO
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/83799/pics/lead_800x600.jpg
kultúra,tánc,UNESCO
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?