3816-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Újabb négy krónikus beteg veszítette életét a koronavírus-járványban, viszont már alig négyszázan vannak kórházban.
Blogolj!

Több milliót érő reneszánsz kép került elő egy idős nő otthonából

A 13. században élt itáliai festő és mozaikművész, Cimabue egy alkotása került elő egy Párizs közelében élő idős francia nő otthonából – közölték a korai reneszánsz festményt azonosító szakértők, akik 4-6 millió euró (1,3-2 milliárd forint) közé becsülik a kép értékét.

A Krisztus kigúnyolását ábrázoló, mindössze 25,8 centiméterszer 20,3 centiméteres alkotás közvetlenül egy főzőlap felett lógott az idős francia nő otthonában az észak-franciaországi Compiegne-ben.

A párizsi Eric Turquin Expertise cég szakértői szerint a festmény Cimabue egy 1280-ban készült sokszárnyú oltárképének a része lehet. A firenzei mester nyolc jelenetben festette meg Krisztus szenvedését és keresztre feszítését.

Az oltárkép két másik jelenetét a londoni National Gallery, valamint a New York-i Frick-gyűjtemény őrzi - írja az MTI. A brit fővárosban lévő képet 2000-ben ajándékozta a nemzetnek egy brit arisztokrata, aki családja suffolki kastélyának kitakarításakor bukkant rá a korábban évszázadokon át elveszettnek hitt alkotásra.

A most azonosított képről az idős francia asszony és családja is azt hitte, hogy csak egy egyszerű ikon, mígnem idén júniusban egy helyi becsüs fel nem világosította őket a kép valódi értékéről. Később Eric Turquin is megerősítette a temperafestékkel készült, aláírás nélküli festmény eredetiségét.

Az infravörös fénnyel végzett vizsgálat kimutatta, hogy “a festményt kétséget kizáróan ugyanaz a kéz készítette”, mint a Cimabuénak tulajdonított többi ismert alkotást.

Turquin szerint továbbá a három panelen hasonló mintázatban futnak a fapusztító lárvák több száz éves járatai és mindhárom kép ugyanolyan nyárfatáblára készült. Turquin az Actéon aukcióházzal közösen fogja elárverezni a festményt október 27-én a Párizstól északra fekvő Senlis városában.

(Borító: justcollecting.com, Fotó: bbc.com)

Címkék: festmény, Hírek, Párizs
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/83935/pics/lead_800x600.jpg
festmény,Hírek,Párizs
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?