Blogolj!

Megmutatják milyen volt az elegancia a szocializmus árnyékában

Vajon milyen volt a ’80-as években a kelet-európai szürkeségből a párizsi csillogásba csöppenni? És kinek volt ehhez elég bátorsága? A Budapesti Operettszínház Párizsi randevú - Volt egyszer egy Moulin Rouge című dinner show-jának a főszereplői, a ’80-as évek kellős közepén, amikor az átlag magyar legnagyobb álma egy Gorenje hűtő és egy képmagnó volt Bécsből, gondoltak egy merészet, és összegyűjtött pénzükkel Párizs felé vették az irányt. Annak a kalandnak az emlékét elevenítik fel egy különleges időutazás során ma, harminc esztendővel később. 

Hőseink nem akarták megvárni, míg a gulyáskommunizmus elveszi tőlük is az elegancia lehetőségét, ezért elindulnak a nyugati csillogás felé, a legendás Moulin Rouge-ba, andalognak a Szajna parton, majd amikor hazajönnek, összeházasodnak. Mindez 1989-ben történik, a rendszerváltás lázában izzó Magyarországon. Harminc esztendővel később, a házassági évfordulójukon csatlakozhatunk hozzájuk, hogy személyes élményeiken keresztül, hol csipkelődve, hol pedig édes-bús emlékeket felidézve újra átéljük ezt a korszakot.

Az időutazásra Vásári Mónika és Buch Tibor színművészek kalauzolják a nézőket. - Izgalomal készülök a próbafolyamatra, hiszen megismerkedhetek egy új műfajjal – mondta Vásári Mónika, hozzá téve: kihívás és kaland számára, hogy azokat a slágereket énekelheti, amelyekre egykor táncolt és bulizott.

Buch Tiborban kamaszkori randevúit idézi fel a próbafolyamat. – Ez talán azoktól a slágerektől is van, amelyeket anno kamaszként hallgattam, és most Bársony Bálint hangszerelésében, teljesen új köntösben ugyan, de megszólal Madonna Material Girl című slágere, és felcsendül Desireless Voyage, Voyage című ikonikus popdala is. Életem legemlékezetesebb randevúi egyébként szintén 30 évvel ezelőtt, a Budai várban voltak. Ki lehetett mászni a várfalon a Szarvas tér felőli oldalra. Teszteltem a csajokat, ki az, aki meri vállalni? Az egyik későbbi barátnőm valahogy megérezte, hogy ez nem egy szokásos randevú lesz, és a táskájából elővett 2 üveg pezsgőt. Azt is felvittük magunkkal. Igazi pezsgős, amolyan "lábunk alatt az egész város" hangulatú, romantikus randevú volt.

A Párizsi randevú című előadás is rendhagyó műfajú, hiszen látványos showelemek, artistaprodukciók, vérpezsdítő táncok, fantasztikus slágerek  és minőségi gasztronómia élvezetek várnak a nézőkre,  akik mesterszakácsok négyfogásos vacsoráját kóstolhatják, miközben a párizsi Moulin Rouge világhírű cirkuszművészei teszik felejthetetlenné az estét. Az előadás rendezője Richter József, Kossuth- és Jászai Mari-díjas artistaművész, a Magyar Nemzeti Cirkusz alapítója, aki 30 évvel ezelőtt Münchenben találkozott először ezzel a műfajjal és azonnal felkeltette az érdeklődését. A Párizsi randevú című produkcióra az ő meghívására érkeznek a sztárok. A világ neves cirkuszművészei közül válogatott, volt akit Németországban, Abu-Dzabiban vagy éppen Katarban látott. Így az esten olyan fellépők lesznek, mint a kanadai Strange Comedy duó bohócakrobatái, a mongol Khulan Circus kaucsuk babái, az ukrajnai Crazy Flight Group, a szépséges ukrán akrobata Oksana Vielkina, valamint a Les Sandros portugál-francia görkorcsolya duója. A bemutató november elején lesz a Kálmán Imre Teátrumban.

 

 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/84100/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?