Blogolj!

Attila örökösei - A hunoktól az Árpád-házig címmel nyílik kiállítás

Attila örökösei - A hunoktól az Árpád-házig címmel nyílik új, időszaki kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban október 15-én.

A kiállítás egy olyan kutatás jelenlegi eredményeit mutatja be, amelyek a magyarság származástörténetébe, egy nép kialakulásába és vándorlásába engednek bepillantást

- olvasható a Magyar Természettudományi Múzeum MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, a kiállítás sok kérdést felvet, sokat megválaszol, és sok esetben továbbgondolkodásra ösztönöz.

A kiállításon arra a kérdésre keresik a választ, hogy a régészeti adatok, antropológiai kutatások, genetikai vizsgálatok merre mutatnak. Lehet-e a tudományterületek adatai alapján rokonságot megállapítani az 5. század első felében Európa történelmében jelentős szerepet játszó nomád nép, a hunok, a 6. század szintén nomád avarjai és a 9. században megjelenő magyarok között? Eredetről, rokonságról, életmódról, szokásokról, hitvilágról árulkodnak a csontok az értő kérdezőnek, a kiállítás látogatói pedig tanúi lehetnek a válaszoknak.

A régmúlt idők embereit a kiállításon művészi és hiteles arcrekonstrukciók hozzák közelebb, "teszik meghitt ismerőssé a mai Kecskemét környékén eltemetett 6. századi avar kagánt, a 10. századi honfoglaló magyart és az Árpád-ház fiát".

A kiállítás a Magyarságkutató Intézet és a Magyar-Turán Alapítvány közreműködésével valósul meg.

(Borító: nhmus.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/84510/pics/lead_800x600.jpg
Attila örökösei - A hunoktól az Árpád-házig,Hírek,kiállítás,Magyarságkutató Intézet,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?