Blogolj!

Különleges előadásokkal és alkotókkal ünnepel a 20 éves Duna Táncműhely

A Duna Táncműhely idén igazán speciális programválogatással készül. Az ünnepi alkalom apropóján a Kalászi Kortárs Tánctalálkozón olyan alkotókat és társulatokat láthat a közönség, akik az elmúlt két évtized alatt jelentős szerepet játszottak a Táncműhely életében.

Az október 17 és 19. között megrendezett Kalászi Kortárs Tánctalálkozó a Duna Táncműhely 2016-ban bemutatott Álom, álom kitalálom c. produkcióval eszi kezdetét. A produkció kiindulópontját Palya Bea, Gryllus Samu és Bolya Mátyás azonos című CD-je alkotta. Az előadás nem csupán egy szerelmes mesét mond el, hanem magyar népdalokkal és a folklórkincs egészének gazdag szimbólumaival ismerteti meg a gyermekközönséget.

A rendezvény kezdeteitől élő hagyomány, hogy a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó keretében bemutatják a Duna Táncműhely előző évadában debütált legújabb előadását, így a társulat a 2018-as Képíróval képviselteti magát a rendezvényen. Az előadást Zoltánfy István fiatalon meghalt festőművész képei ihlették, és az alkotók merítenek a képzőművészről kiadott emlékkötetből is, ahonnan a produkció a címét is kölcsönözte. Egy kiváló előadás a tánc és képzőművészet kapcsolatáról.

A fesztivál kiemelkedő eseménye lesz az eredetileg 2001-ben bemutatott, majd 2016-ben felújított, és azóta is nagy sikerrel játszott A tízedik vőlegény c. előadás, hiszen a jubileumi fesztivál keretében a jelenlegi és az eredeti szereposztásban szereplő táncosok együtt lépnek fel, továbbá a produkció zenéjét szerző Etnofon élőben szolgáltatja a zenei alapot.

Hagyomány, fesztivál, gála

Ugyancsak hagyománynak tekinthető a Tánctalálkozó keretében megrendezett Kortárs néptánc gála, amellyel lehetőséget ad egyfelől a néptánc és kortárs tánc határmezsgyéjén dolgozó együtteseknek, előadóművészeknek, másfelől profi és amatőr táncosoknak az alkotói találkozásra. A 2019-es kiadásra tervezett meghívottak szintén fontos szerepet játszottak a Táncműhely életében: a közönség többek között láthatja a Duna Művészegyüttes és a Szentendre Táncegyüttes / Fitos Dezső Társulat, valamint Appelshoffer János egy-egy koreográfiáját. A gála keretében bemutatkoznak a Táncművészeti Egyetem hallgatói is, hiszen a Táncműhely és a fesztivál egyik kiemelkedő célja, hogy a fiatal, akár még diplomázás előtt álló művészek is megmutatkozási lehetőséget adjon.

2019-ben egy másik gálára is sor kerül, amely kifejezetten a Duna Táncműhely 20 éve alatt készült előadásokból – a 2001-es Infanttól és Vendégszeretőtől kezdve a 2008-as Metszeteken, a 2010-es Barlangon és a 2015-ös Madárasszonyokon keresztül a 2016-os Körtáncig. A gála kiemelt koreográfiáját jelenti a Kövek éneke c. előadás egy részlete, amely produkció Budakalász történetéből merített ihletet, és közreműködnek benne a helyi Kalász Táncegyüttes tagjai.

Kulisszatitkok és beszélgetések

A fesztivál erős táncprogramja mellett – a korábbi évekhez hasonlóan – kapcsolódó kísérőprogramokat is várnak a közönségre. Folytatódnak az előző fesztiválok keretében elindított tematikus beszélgetések, amely ez évben a „Kulisszatitkok a táncművészetből” témát járja körül Juhász Zsolt vezetésével és olyan meghívottakkal, mint Bozsik Yvette, Kocsis Enikő, Mihályi Gábor és Lőcsei Jenő.

A Tánctalálkozó programját koncertek és táncfotó-kiállítás teszi teljessé. A fesztivál „nulladik” napján, október 16-án kerül sor JazzFormers zenekar koncertjére, a további zenei programok esetében ismételten a Duna Táncműhely művészeti munkájában erőteljesen közreműködő zenészeket (Bakai Márton, dj Panda, Etnofon) kérünk fel, a fotókiállítás pedig szintén a jubileum témája köré rendeződik.

(forrás: dunatancmuhely.hu, borító: maszk.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/84626/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,program,tánc,táncház
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?