Blogolj!

Élesszük újra hagyományainkat! – A komatál szokását felelevenítő program indult

Fontos hagyományt készül újra éleszteni a Nemzeti Művelődési Intézet a komatál népszerűsítő program segítségével,  melynek célja a közösség- és hagyományteremtés.

A programmal a családi, szomszédsági, baráti kötelékeket megerősítő szokást, a komatál átadásának hagyományát szeretnék feleleveníteni

- mondta el Závogyán Magdolna, a programot elindító Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője, aki kedden az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió közös vendége volt.

Az elfeledett szokásról szólva elmondta: a komatál hagyománya azt jelenti, hogy az újszülött világra jöttét követő időszakban a kismama környezetében élők - barátok, ismerősök, szomszédok, rokonok- naponta friss főtt étellel gondoskodnak az anyukáról és családjáról.

A program célja a hathetes gyermekágyi időszak megkönnyítésére szolgáló hagyomány felélesztése. Ebben az időszakban 12 napon keresztül segítették meleg étellel a családokat a rokonok, barátok, szomszédok. Emellett a Komatál Program fontos küldetése, hogy közösségépítő folyamatot indítson el Kárpát-medence településein

- emelte ki a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője.

A program keretében a Nemzeti Művelődési Intézet támogatja komatálközösségek létrehozását is. Céljuk, hogy a résztvevők komaközösségeket hozzanak létre, akik díjmentesen igényelhetnek zsűrizett népművészeti tárgyakat: újragondolt komatálakat a Komatál Program Kárpát-medencei Alkotói Pályázat termékeiből. A népművészeti pályázatra már 648 komatál alkotás érkezett, és a program meghirdetése óta több tucat komatálközösség jött létre. Az ügyvezető példaként említette, hogy kedden Füzesgyarmaton egy négyes ikres család kap komatálat az ottani közösségtől.

A Nemzeti Művelődési Intézet Komatál Programja múlt év végén indult az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, együttműködve a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Népfőiskola Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével.

(Borító: nmi.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/86258/pics/lead_800x600.jpg
hagyomány,Hírek,komatál,Magyarország,Nemzeti Művelődési Intézet
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?