Blogolj!

David Attenborough kitüntetést kapott II. Erzsébet királynőtől

A brit uralkodó Chatham House-díjat adott át a világhírű természettudósnak A kék bolygó II. (Blue Planet II.) című sorozatáért.

Az évente átadott Chatham House-díj olyan személyeket vagy szervezeteket jutalmaz, akik vagy amelyek jelentősen hozzájárultak a nemzetközi kapcsolatok fejlődéséhez. A díjat a királynő személyesen adta át, ami igazán nagy megtiszteltetés, ugyanis a 93 éves II. Erzsébet mostanában nem igazán vállal nyilvános szerepléseket.

A tévéműsor egyébként az óceánokban lévő műanyag szemét globális veszélyeire hívja fel a figyelmet, amely a Királyi Külügyi Intézet szerint igazán „felvillanyozó hatású” alkotás. Nem véletlen talán ez a kifejezés, ugyanis a műsor számos megrendítő jelenet segítéségével igyekszik bemutatni a problémát: például egy fiókáit az óceánból kihalászott műanyaggal etető albatrosszal, vagy újszülött, és valószínűleg a műanyagok miatt elpusztult borját napokon át magával vonszoló bálnával.

A műanyag szennyezettség az egyik legnagyobb kihívás, mellyel a világ óceánjai szembenéznek, és ez kétségkívül nemzetközi feladat. A Blue Planet II. szenvedélyes globális reakciót váltott ki és egyértelműen viselkedésbeli és politikai változásokat idézett elő

– fogalmazott Robin Niblett, a Chatham House igazgatója.

(borító: MTI/ AP/ The Daily Telegraph/ Eddie Mulholland)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/86427/pics/lead_800x600.jpg
Díjak,Hírek,Sir David Attenborough
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?