Blogolj!

János vitéz indította útjára a Kárpátaljai KultúrKaravánt

Dorogi László

Elindult a magyar kormány támogatásával szervezett Kárpátaljai KultúrKaraván program. A sorozat célja, hogy megismertesse a kárpátaljai emberekkel a magyar nemzeti magaskultúrát. A program Beregszászon startolt a János vitéz bemutatójával.

A beregszászi magyar színház - immáron felújítva. (Fotó: KárpátHír)

A magyar kormány májusban határozott a kárpátaljai kulturális fejlesztések támogatásáról, amelyre a következő év végéig csaknem 2,5 milliárd forintot irányzott elő - mondta Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért, valamint a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos a Kárpátaljai KultúrKaraván programsorozatot bemutató sajtókonferencián.

A fent említett összeg tartalmazza a bemutatóknak helyet adó, tíz kárpátaljai művelődési ház teljes körű felújítását és a program támogatását. Grezsa úgy fogalmazott, a program egyik legfontosabb célja a kárpátaljai színház-, tánc- és zeneművészet sokszínűségének és értékeinek gyarapítása, valamint a színvonalas előadásoknak, koncerteknek az eljuttatása a közönség széles rétegeihez, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül. A programsorozattal azt is szeretnék elérni, hogy a fiatal korosztály is nyitott és fogékony legyen a magyar kultúra befogadására.

A Kárpátaljai KultúrKaraván program keretein belül öt hazai és egy kárpátaljai kiemelt kulturális intézmény viszi sikerprodukcióit a kárpátaljai színpadokra, így a közönség láthatja a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Operettszínház, a Magyar Állami Népi Együttes, a Filharmónia Magyarország, a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadását is.

Grezsa István emlékeztetett, a szovjetek uralma alatt a kárpátaljai kultúrházak romos állapotba kerültek, így nem voltak megfelelő helyszínek a színházi bemutatók számára, de most a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel karöltve sikerült tíz központnak számító településen kiválasztani azokat a művelődési házakat, amelyek felújításuk után méltó otthont adhatnak a különböző daraboknak. Fontos megjegyezni, a Kárpátaljai KultúrKaraván előadásai első körben ingyenesen lesznek megtekinthetők, hiszen a sorozat amolyan tesztjelleggel indul útnak. Amennyiben sikeresen zajlik, más határon túli magyar területekre is érkezhet hasonló kezdeményezés.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója hangsúlyozta, a kulturális programok Kárpátaljára vitele minden bizonnyal segíti majd a magyarság megmaradását szülőföldjén.

Forrás: MTI

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/86455/pics/lead_800x600.jpg
előadás,kultúra,színház
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?