Blogolj!

Egyelőre nem tudni, hova fog vezetni a Gothár-ügy

A Katona és a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) egyelőre hallgat az etikai vizsgálattal kapcsolatban, amit Gothár Péter saját maga kért, miután bevallotta, hogy ő az, akit szexuális zaklatás miatt kitiltottak.

Múlt héten robbant a bomba, miszerint a Katona József Színház kitiltotta egy „szerződéses munkatársát”, mert az „erkölcsi határokat átlépő módon” viselkedett a többi dolgozóval szemben. Nem sokkal később maga Gothár Péter jelentette be Facebookon, hogy róla van szó és bocsánatot kért (meg nem is). Mindezek után indult meg az etikai vizsgálat a rendező ellen az SZFE-n, ám azóta mindenki csak sötétben tapogatózik.

Elismerte: Gothár Péter a Katona József Színház szexuális zaklatója!

Közleményben vallotta be Gothár Péter rendező, hogy szexuálisan zaklatott a Katona József Színházban egy színésznőt. „Eddigi szellemi bázisomat, szeretett munkahelyemet, a Katona József Színházat kérem meg arra, hogy közleményemet a nyilvánosság elé bocsássa. Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle.

Az ügyben most a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) is megszólalt és tájékoztatást vár a vizsgálatokkal kapcsolatban a Katona József Színháztól, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől, ugyanis az intézmény gondozza a Nemzet Művésze díjat. Ezzel kapcsolatban közleményt is kiadtak:

Mint a Nemzet Művésze díjat kezdeményező és a díj gondozását ellátó köztestület, a Magyar Művészeti Akadémia elvárja a közvetlenül érintettektől - így a Nemzet Művésze díjjal rendelkező Gothár Pétertől, valamint az üggyel kapcsolatban belső vizsgálatokat már megindító Színház- és Filmművészeti Egyetemtől és Katona József Színháztól -, hogy tetteikben és nyilatkozataikban a magyar művészek közössége egészének érdekét, valamint a művészek által a művészeknek adható és egyben legmagasabb díj méltóságát szem előtt tartva járjanak el.

A Nemzet Művésze díj Bizottság a legmagasabb állami művészeti elismeréssel, a Kossuth-díjjal kitüntetett művészek testülete, amely a Nemzet Művésze díj odaítélésről határoz.

A díj érdemtelenség esetén történő visszavonásáról és az ezzel kapcsolatos eljárás lefolytatásáról ugyancsak kizárólagosan a bizottság dönthet

 - közölték.

Mint írták, a Magyar Művészeti Akadémia - nem ismerve a folyamatban lévő vagy már lefolytatott vizsgálatok eredményét - az ügyben vizsgálatot folytatók megfelelő intézkedését kéri, amennyiben a jogi felelősségre vonás szükségessége felmerül, hiszen ez esetben már nem felsőoktatási vagy előadóművészeti szervezet által kezelendő kérdésről van szó.

A Magyar Művészeti Akadémia a fentiek okán indokoltnak tartja a Színház- és Filmművészeti Egyetem, illetve a Katona József Színház részéről a Bizottság tájékoztatását a belső vizsgálatok végeredményéről

 - tartalmazza a közlemény.

Feljelentésről egyelőre nem tudni, sőt, a Bors információi szerint Gothár három darabja, a Részegekre, a Szürke galambra és a Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojlerre majdnem az összes jegy elkelt, így januárig egészen biztos, hogy a repertoár részei maradnak a Katonában.

(borító: MTI)

1
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/86591/pics/lead_800x600.jpg
Gothár Péter,Hírek,színház,zaklatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-11-26 18:08:04
Ha már bűzlik az ügy, akkor azért gyorsan jegyezzük meg:
A fejétől bűzlik a hal !!!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?