Blogolj!

Helyreállítják az Iszlám Állam által lerombolt ókori csodát

Pintér M. Lajos

Újra régi pompájában ragyoghat Palmüra, az ókori romjairól nevezetes szíriai sivatagi település.

Fotó: pixabay.com

Orosz és szíriai állami múzeumok szerződést kötöttek az ősi Palmüra helyreállításáról – közölte a szentpétervári Ermitázsra hivatkozva a The Moscow Times.

Az Iszlám Állam terroristái először 2015 májusában foglalták el az ókori romjairól nevezetes szíriai sivatagi települést, ahol műemlékeket semmisítettek meg, és tömeges kivégzéseket hajtottak végre az amfiteátrumban. A szíriai hadseregnek az orosz légierő támogatásával kétszer, 2016 márciusában és 2017 márciusában kellett visszafoglalnia a várost. A terroristák lerombolták egyebek között a római színház homlokzatát, Bél templomát, a Tetrapülónt és a monumentális diadalívet.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) által a világörökség részeként elismert romváros helyreállítása a Palmürai Nemzeti Múzeummal kezdődik. A The Art News című orosz hírportál szerint az Ermitázs és az orosz akadémia kultúrtörténeti intézete, valamint a szíriai múzeumfelügyelet közötti megállapodás értelmében a felek hosszú távon 20 szíriai műemlék restaurálását tervezik, valamint a nemzetközi közösség bevonását az óváros helyreállításába – így az MTI.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/86722/pics/lead_800x600.jpg
kultúra,múzeum,ókor,Palmüra,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?