3816-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Újabb négy krónikus beteg veszítette életét a koronavírus-járványban, viszont már alig négyszázan vannak kórházban.
Blogolj!

Petőfi-szobrot avattak Kínában

Petőfi Sándort és Szendrey Júliát ábrázoló szobrot avattak pénteken a nyugat-kínai Csungkingban. Szórádi Zsigmond szobrászművész Kokárda virága című alkotását a Külgazdasági és Külügyminisztérium adományozta Jücsung kerület önkormányzatának a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulója alkalmából.

Az avatáson Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó hangsúlyozta:

Szórádi Zsigmond szobra azt a Petőfit jeleníti meg, akihez minden kínainak van kötődése, hiszen valamennyi kínai iskolás megtanulja a magyar költő Szabadság, szerelem című versét. De a szobor persze a szerelmesekhez is szól, ezért melléje egy lakatfalat is kialakítottak, ahová elhelyezhetik szerelemlakatjaikat.

A szoboravatás fontos része annak a stratégiának, ami a magyar külpolitikai apparátuson keresztül akarja megjeleníteni Magyarországot Nyugat-Kínában is, mivel eddig csak Pekingben és a tengerparti városokban volt jelen a magyar politika, kultúra és gazdaság.

Ez viszont a közelmúltban változott: három város (Csungking, Csengdu és Hszian) egyetemein is magyar szakok jöttek létre, Csungkingba pedig rövidesen közvetlen repülőjárat is indul Budapestről.

Ez a szoboravatás tehát nem csupán egy kulturális szimbólum, hanem a magyar kormány által hirdetett keleti nyitásnak és a kínai Egy övezet, egy út programnak is konkrét megjelenése

- mondta a miniszterelnöki főtanácsadó.

Nem ez az első Petőfi-alkotás az országban, az elmúlt években, pontosabban 2003-ban Pekingben és 2007-ben Sanghajban is avattak Petőfi-szobrot.

(borító: MTI)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/86801/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,Kína,Petőfi Sándor,szobor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?