Blogolj!

Díjat nyert az Örök tél rendezője

Átadták az Arany Medál-díjat. Az egyik jutalmazott Szász Attila, az Örök tél rendezője.

Nagy Ervin, az év színésze (b2), Lukáts Andor életműdíjas (b3), Végel László, az év írója (b4), Mészáros Blanka, az év színésznője (j4), László Panna, az év legígéretesebb fiatal tehetsége (j3), Szász Attila, az év filmrendezője (j2), valamint Mészáros Márton, a díj alapítója (j) és Juhász Anna, az est háziasszonya (b) az Arany Medál díjak átadási ünnepségén a budapesti Bethlen Téri Színházban 2019. december 4-én. MTI/Kovács Attila

Az év írójának Végel Lászlót, Kossuth-díjas dráma- és regényírót választották, aki az 1960-as évek óta a vajdasági magyar irodalom és közélet meghatározó alakja, művei angol, szerb, szlovén, német, holland és albán nyelveken egyaránt megjelentek. Eddigi munkásságáért többek között Déry Tibor-díjat, Füst Milán-díjat, Pulitzer-emlékdíjat, Hazám-díjat, valamint Konstantin Obradović-díjat kapott, a közelmúltban vehette át a Városmajor 48 Irodalmi Társaság Alapítvány Irodalmi Életműdíját. Idei kötete, a Temetetlen múlt önéletrajzi regény. Hetvennyolc éves. 

Az életműdíjat Lukáts Andor, Kossuth-díjas színművész és rendező kapta. 1972-ben a kaposvári Csiky Gergely Színház segédszínésze, öt év múlva a társulat “rendes” tagja lett. 1994-2008 között a budapesti Katona József Színház tagja volt, ahol a színészi munka mellett előadásokat rendezett. A Portugál című rendezése 1998-tól húsz éven keresztül – négyszázhuszonhárom előadást megélve – futott fut a Katonában. 2008-ban abszurd színházat alapított Sanyi és Aranka Színház néven, ahol játszik, rendez, pályázatot ír, világít. Kisjáték- és mozifilmekben is játszik. Hetvenhat éves.

Az év színésze Nagy Ervin, Jászai Mari-díjas színművész lett. 1999-ben Máté Gábor és Horvai István osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ezt követően a budapesti Katona József Színház szerződtette. Sokoldalú tehetségét prózai színészként zenés előadásokban is megmutatta, mostanában gyakorta űz gúnyt a „magyar macsó” szerepkörből, legutóbb Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című októberben bemutatott moziszatírájában. Szerepelt Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Oscar-díjra jelölt filmjében, valamint főszereplője volt Herendi Gábor Kincsem című sikerfilmjének. 2012-ben Jászai Mari-díjat kapott. Ismert szinkronhang (Matthew McConaughey és Johnny Depp). Negyvenhárom éves.

Mészáros Blanka, színművész lett az év színésznője, aki 2015-ben végzett a Színművészeti Egyetem színész szakán Marton László, Forgács Péter és Hegedűs D. Géza osztályában. A 2015-16-os évadtól a fővárosi Katona József Színház társulatának tagja. Erőteljes drámai szerepekkel irányította magára a figyelmet. 2018-ban Junior Prima-díjban részesült. Nagy sikerrel játssza az orléans-i szüzet a Jeanne d`Arc című előadásban, amelyért idén a POSZT-on a legjobb 30 év alatti színésznő, a Színikritikusok Díján a legjobb női főszereplő kitüntetését kapta. Moziban először a Brazilok című vígjátékban tűnt fel, idén főszerepet játszott a Guerilla című „negyvennyolcas” nagyjátékfilmben. Huszonnyolc éves.

Szász Attila kapta az év filmrendezőjének járó elismerést, aki 1996-ban producerként végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Filmkritikusként dolgozott, majd saját filmes céget alapított és filmforgalmazással kezdett foglalkozni. Később a PR szakmában kipróbálta magát, 2000-ben a VOX magazin főszerkesztője lett. 2001-ben készítette el első reklámfilmjét, majd felhagyott az újságírással. Első kisfilmjét 2004-ben készítette. Televíziós rendezései (A berni követ; Félvilág; Örök tél) feltámasztották a tévéfilmes műfajt, az Apró mesék című második világháborús első mozifilmjét több mint harmincezren nézték meg a mozikban. Az Örök tél című tavaly bemutatott televíziós filmjében nyújtott alakításért Gera Marina színésznő a napokban vehette át a Nemzetközi Emmy-díjat New Yorkban. Negyvenhét éves.

Az év legígéretesebb tehetségének László Panna, színművészt választották. A Katona József Színház Katona Klubbjában és a Radnóti Színház Ifjúsági Műhelyben ismerkedett meg a színészettel. Főszereplője volt a FOMO – Megosztod és uralkodsz című ősszel debütált magyar nagyjátékfilmnek, amely azt mutatja meg, hogyan buliznak a mai tinédzserek, és miként sodorhatja őket veszélybe a közösségi média. Szociológiát tanul a Budapesti Corvinus Egyetemen. 

Az Arany Medál-díj egyedülálló kulturális közönségdíj, amelyet Mészáros Márton kulturális újságíró, szerkesztő kultúrafogyasztó kamaszként 2008-ban alapított. A kitüntetésre minden évben egy hónapig lehet szavazni a világhálón, illetve két helyszínen: a fővárosi Bethlen Téri Színházban és a debreceni Apolló moziban. 

1
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/87030/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-12-06 10:50:28
Rajtam kívül feltűnt még bárkinek is, hogy amióta a filmkészítés területén nem a liberálbolsevikok fújják a passzátszelet, azóta - hosszú évek óta - rendre, sorra nyerik a magyar filmalkotások a legkülönbözőbb nemzetközi díjakat ?!
Talán jó lenne ezzel - a sok marhaság mellőzése mellett - az összes médiánkban nap, mint foglalkozni, hogy rögzüljön már végre az emberek fejében ez a tény is, ne csak a komcsik által terjesztett állatságok, az ál- és rémhírek !!!!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?