Blogolj!

Ennyit a kultúrhisztiről: a kormány rendbe teszi a színházfinanszírozást

Pintér M. Lajos

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója szerint aki a pénzt adja, joggal kér beleszólt a kulturális intézmények ügyeibe.

Illusztráció: pixabay.com

Az új színháztörvénnyel demokratikus módon kezelné a kormány a színházak évtizedes problémáit, például a finanszírozás kérdését

– mondta Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója az M1-en a Gothár-botrányhoz kapcsolódó kormányzati átalakítások miatt napok óta tartó balliberális kultúrhisztire és a hétfő estére meghirdetett budapesti tüntikére reagálva.

Az elnök elmondta, minden színházzal tárgyalna a kormány, s a társulatok háromféle megoldás közül választhatnak: az önkormányzat maga finanszírozza a működést vagy minisztériumi fenntartásba kerül, esetleg közösen oldják ezt meg. Hozzátette, jelenleg igazságtalan a rendszer, hiszen például a Fővárosi Önkormányzat átlagosan 20 százalékkal kevesebb támogatást ad a színházainak, mint a vidéki települések. Ugyanakkor vidéken is eltér a támogatás mértéke, hiszen van olyan intézmény, amely a működési költségének körülbelül a 40 százalékát kapja, míg egy másik a 60 százalékánál is több finanszírozásban részesül.

Úgy fogalmazott: nagyon örülnek a törvénytervezet tartalmának, hiszen az lehetőséget jelent az „újratervezésre” és az igazságtalanságok megszüntetésére.

Jelezte azt is, hogy a színházak támogatásának majdnem a 80 százaléka a fenntartó minisztériumtól jön, miközben a tárcának nincs beleszólása a társulatok ügyeibe, ami legalábbis visszás.

Vidnányszky arra is kitért: az Emberi Erőforrások Minisztériuma átlátható gazdálkodást vár a színházaktól, de

„én még attól sem félnék, hogy esetleg témák kapcsán prioritásokat nevez meg”. „Miért ne? A kultúrpolitika lényege, hogy meg tudja fogalmazni azt, hogy mely értékek mellett teszi le a voksát”

– mondta az MTI szerint, hozzáfűzve: a színházak szabadságát ezzel együtt biztosítani kell.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/87178/pics/lead_800x600.jpg
kultúra,színház,Vidnyánszky Attila
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?