Blogolj!

Okafogyott a tüntike: nem szűnik meg az NKA

Az önkormányzati színházaknak közös finanszírozást ajánl a kormány, és garantálja a művészeti szabadság sérthetetlenségét.

Illusztráció: pixabay.com

A kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn benyújtotta az Országgyűlésnek a Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, melyből kiderült:

a Gothár-féle zaklatási balhét arcpirító üzemmódban tussoló balliberális sajtó napok óta gátlástalanul csúsztat és uszít, illetve okafogyottá vált a hétfő estére Budapestre összetrombitált ellenzéki szánalomharcos látványkultúrtüntike is.

A Parlament honlapján hozzáférhető törvényjavaslatban – melyről szerdán, gyorsított eljárásban dönt az Országgyűlés – a korábbi balliberális hazudozással és riogatással szemben nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása: az semmilyen formában nem érinti az NKA működését. Az újonnan létrejövő Nemzeti Kulturális Tanács is kisebb szerepet és hatalmat kapna, mint amit az ellenzéki kultúrkampferek vizionáltak. Elnökét a kormány határozatban nevezi ki, tagjai pedig a Magyar Művészeti Akadémia mindenkori elnöke és a kultúrstratégiai intézmények vezetői. A tanács feladata a hosszú távú kultúrstratégia kidolgozása, a kultúrát érintő koncepcionális elképzelések és törvényjavaslatok véleményezése lesz, miközben a kormány a hosszú távú, kiegyensúlyozott tervezést segítendő öt évre szóló pénzügyi megállapodást köt a legfontosabb kultúrstratégiai intézményekkel.

A tervezet továbbá demokratikus, átlátható és világos módon rendezné a magyar színházak finanszírozását is, miközben rögzíti a művészeti szabadság sérthetetlenségét. Kimondja ugyanis, a színház működéséért a fenntartó a felelős. (Tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban köztörvényes, nem pénzügyi jellegű visszaélések gyanúja merült fel állami és önkormányzati forrásokból is működő színházakban, ami indokolttá teszi a felelősségi viszonyok tisztázását.) Az állam által fenntartott színházak működtetéséhez szükséges forrást a költségvetés biztosítja, az önkormányzati fenntartású színházakét pedig az önkormányzat. Ugyanakkor amennyiben az önkormányzat nem tud minden forrást fedezni, a közös működtetésre irányuló kérelmet terjeszthet elő a kormányhoz, és 30 napon belül megállapodást kötnek a közös fenntartásról, melynek biztosítania kell a közösen működtetett színház művészeti szabadságát.

Ennyit a kultúrhisztiről: a kormány rendbe teszi a színházfinanszírozást

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója szerint aki a pénzt adja, joggal kér beleszólt a kulturális intézmények ügyeibe. Az új színháztörvénnyel demokratikus módon kezelné a kormány a színházak évtizedes problémáit, például a finanszírozás kérdését - mondta Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója az M1-en a Gothár-botrányhoz kapcsolódó kormányzati átalakítások miatt napok óta tartó balliberális kultúrhisztire és a hétfő estére meghirdetett budapesti tüntikére reagálva.

A törvényjavaslat nem tartalmazza a független színházak működési támogatásának tilalmát, valamint az emberi erőforrás miniszternek sem ad egyetértési jogot a színházigazgatók kinevezéséhez...

Szóval, KariGeri és balliberális lázadók, le lehet fújni a tüntikét. Menjetek helyette inkább színházba. Ha már úgyis színház az egész világ...

1
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/87193/pics/lead_800x600.jpg
finanszírozás,kultúra,színház
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-12-09 16:47:12
Csak mellékesen mondom, hogy a liberálbolsevikoknak teljesen mindegy, hogy ki mit beszél, és annak mi a mondanivalója, valamint a valóságtartalma.
Megszokhattuk már: ha ők hisztizni akarnak, akkor hisztiznek akkor is, ha az égvilágon semmi értelme nincs a dolognak !!!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?