Blogolj!

Ady ott állt a szemünk előtt - Lázár Csaba igazi színházi élményt nyújtott

Idén december 9-én Ady Endre ott volt köztünk Budapesten a Szilágyi Dezső téri református templom zsúfolásig megtelt nagytermében.

A szervezők tájékoztatása szerint Ady Endre házasságára Isten áldását kérte és kapta meg a Szilágyi Dezső téri gyülekezetben az első megválasztott budai lelkipásztor, Haypál Benő közvetítésével. Idén januárban pedig Kaiser Gitta festményeivel nyílt meg a költő halálának századik évfordulója alkalmából az Ady-emlékév a gyülekezetben, ami most ezzel a verses-zenés előadói esttel zárult.

Lázár Csaba Kazinczy-díjas színművész már nem először járja az országot irodalmi estjeivel. Az Arany János verseiből készült nagysikerű előadássorozata ugyancsak teltházak előtt zajlott szerte az országban. Nem véletlen tehát hogy Ady-estre sokan eljöttek a rossz idő ellenére is, amelyen igazi színházi élményt nyújtott kivételes hangi adottságokkal rendelkező színészünk, akit finom játékával Négyessy Katalin gordonkaművész kísért. Nem volt könnyű a költemények kiválasztása, hiszen mindenkinek van olyan Ady verse, amit szívesen szeretne hallani. Mivel ez a költőnk meglehetősen megosztó személyiség volt, olyanok is akadnak, akik képtelenek őt elfogadni, de azzal, hogy zseni volt az Istent kereső, az Úrral gyakran vitázó, saját gyengeségeit bevalló gyarló ember, már sokan egyetértenek. Lázár Csaba nem bízott semmit a véletlenre. Rendhagyó módon beépítette a versek közé a költő által írt és a róla írt leveleket is, amivel folyamatosan fenn tudta tartani a feszültséget. Valódi indulatokat, méltósággal előadott, elgondolkodtató bölcs szavakat hallottunk a tolmácsolásában, néha azt érezve, hogy maga Ady Endre áll a színpadon. Lázár Csaba ismét letett valamit az asztalra, amit a közönség vastapssal köszönt meg ezen az estén is.     

Lázár Csaba 1992 és 1997 között a Nemzeti Színház akadémistájaként együtt játszhatott Agárdy Gáborral, Sinkovits Imrével, Kállai Ferenccel és Raksányi Gellérttel akik már akkor felfigyeltek a tehetségére. A fiatal színész 1997-2002-ig a soproni Petőfi Színház tagja volt, 2002-től szabadúszó. Játszott többek között a Budaörsi Játékszínben, az IBS színpadán, a Gyulai Várszínházban, a Szigetvári- és Sümegi Nyári Játékokon. 2010-től a Száguldó Orfeum majd az Ivancsics Ilona és Színtársai társulat tagja. 2004-től a Magyar Katolikus Rádió vezető bemondója és rádiórendezője. 2018-ban megkapta a Magyar Ezüst Érdemkeresztet, 2019-ben pedig a Kazinczy-díjat.

Hanczár János

A KŐFESZTen tavaly óriási sikert arató Arany János est után idén augusztus 27-én este Balatonhenyén hallgathatják meg Lázár Csaba, ezúttal  Ady Endrét megidéző műsorát.

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket a Facebookon, a YouTube-on és az Instagramon!

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/87378/pics/lead_800x600.jpg
Ady Endre,Lázár Csaba
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?