Blogolj!

Színházművészeti díjakat adtak át

Gáspár Ildikó, Megyeri Zoltán, Schneider Zoltán, Spolarics Andrea, Hullan Zsuzsa, Rancsó Dezső

A Bajor Gizi Színészmúzeumban tartott ünnepségen az Aase- és az Ivánka Csaba-díjat, valamint a Bálint Lajos vándorgyűrűt kapták meg a kitüntetettek.

A színházi epizódszerepekért járó Aase-díjat Hullan Zsuzsa, a Vígszínház, Spolarics Andrea, a Budaörsi Latinovits Zoltán Színház, Megyeri Zoltán, a Tatabányai Jászai Mari Színház és Schneider Zoltán, a Radnóti Színház tagja vehette át, az Ivánka Csaba-díjat Rancsó Dezső, a Pesti Magyar Színház színművésze, a Bálint Lajos vándorgyűrűt pedig Gáspár Ildikó, az Örkény Színház dramaturgja kapta.

Az Aase-díjat Gobbi Hilda alapította végrendeletében. A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról kapta a nevét. Maga a szerep rövid, azonban felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Magyar Színházi Társaság, a díj odaítéléséről szakmai kuratórium dönt.

A Bálint Lajos vándorgyűrűt Spiegel Annie, Bálint Lajos özvegye, maga is neves dramaturg, valamint Budapest Főváros Tanácsa alapította 1976-ban. Az alapító okirat értelmében a díjban évente felváltva egy-egy dramaturg, illetve művészeti titkár részesülhet emlékezvén a névadó Bálint Lajosra, aki mindkét foglalkozást művelte.

Az Ivánka Csaba-díjat 2000-ben alapították. Ivánka Csaba emlékének ápolására, a művész édesanyja és testvérei alapítványt hoztak létre azzal az elsődleges rendeltetéssel, hogy évente egy alkalommal egy arra érdemes színházművész elnyerhesse a díjat. Az elismerést az alapítók szándéka szerint elsősorban olyan színházak társulataiban adják át, amelyek Ivánka Csaba művészi életében fontos szerepet játszottak. A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben. A díjazottak Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását vehetik át.

(borító: szinhaz.org)

Címkék: Díjak, Hírek, színház
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/87599/pics/lead_800x600.jpg
Díjak,Hírek,színház
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?