Blogolj!

Különleges meglepetéssel készült a karácsonyra az Országos Széchényi Könyvtár

Ennél stílusosabb gesztust nem is lehetne kitalálni az ünnepekre.

Akik tehetik, már rég megkezdték a karácsonyra való hangolódást, és ebben most szó szerint is segít az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), ugyanis most régi karácsonyi gramofonfelvételek érhetők el a könyvtár honlapján.

A nemzeti könyvtár régi gramofonlemez-gyűjteménye igazán különleges, ugyanis a rádió épületénél tárolták, de 1956-ban megsemmisült, ezután pedig csaknem fél évszázadon át alig foglalkozott ezek gyűjtésével az OSZK. A 2000-es években azonban a nemzeti könyvtárnak adományoztak egy jelentős magángyűjteményt, melyet két további követett. Ezek alapozták meg az új, immár több tízezres gyűjteményt

 – magyarázta Mikusi Balázs, az OSZK zenetárának vezetője.

Az első magyar hanglemezgyár 1908-ban jött létre, az OSZK honlapján meghallgatható karácsonyi lemez pedig 1940 körül készült. A felvételek között szerencsére számos olyan is akad, ami meglepően jó állapotban van, a minőségül elsősorban attól függ, hogy hányszor játszották le őket.

A Magyar karácsony című csaknem 80 éves lemez, rajta többek között az Ó, gyönyörű szép titokzatos éj és a Mennyből az angyal című dalok itt érhetők el.

(borító: Szemerédi Ágnes)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/87833/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,karácsony,Országos Széchényi Könyvtár,zene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?