Blogolj!

Érdekes ortodox festmény díszeleg egy podgoricai templom falán

Dorogi László

Amikor egyházi freskókra gondolunk, nem biztos, hogy Jugoszlávia egykori vezetője, Josif Broz Tito, valamint Karl Marx és Friedrich Engels jut először eszünkbe. De még másodszorra sem.

Fotó: Wikipédia

A montenegróiaknak viszont érdekes ízlésük van, mert bizonyos Predrag Ristic és Jovan Popovic éppen egy olyan freskót álmodott meg egy podgoricai templom falára, amelyen a korábbi jugoszláv szocialista vezér Karl Marx-szal, és Friedrich Engels-szel ég együtt a pokol tüzében.

Pedig Montenegró fővárosa a második világháborút követő időszakban még viselte is az egykori államfő nevét, egészen 1992-ig Titográd néven anyakönyvezték Podgoricát, ám a helyiek körében nem emlékezik mindenki felhőtlenül a szocialista időszakra.

Érdekesség, hogy a városban található a világ harmadik legnagyobb ortodox temploma, a húsz éven keresztül épülő Krisztus feltámadása-katedrális - ennek egyik falát "díszíti" a lávában fürdőző Tito, Marx és Engels, de az alkotó, vagy alkotók Ádámot és Évát is melléjük festették.

Tito kormányzása idején a papokat és a vallásosságukat nyíltan vállalókat is üldöztette, az ismeretlen festőművész ezt az évtizedes ellenszenvet és az elnyomást örökítette meg a festményen. Nem Tito az egyedüli politikus, aki ebben a "megtiszteltetésben" részesült, Jugoszlávia több egykori prominense is a kínok kínjai között vergődik az épület falain.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/87861/pics/lead_800x600.jpg
festmény,freskó,templom
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?