Blogolj!

Bizonytalan a Notre-Dame sorsa

Megkérdőjeleződött a tavasszal kigyulladt párizsi székesegyház helyreállításának sikeressége.


A tűzvész után Marcon elnök még azt mondta, hogy a Notre-Dame-ot a 2024-es párizsi olimpiára helyre kell állítani, viszont most Patrick Chauvet, a katedrális rektora azt nyilatkozta, hogy nem biztos, hogy az épület megmenthető.

Egészen pontosan ötven százalék annak az esélye, hogy helyre tudják állítani az eredeti állapotokat, ami igen nagy bizonytalanságra ad okot. Az viszont sajnos biztos, hogy a 2024-es dátum nem tartható, ugyanis ahhoz, hogy biztonságosan lehessen az épületben tartózkodni, legalább három év szükséges még.

A rekonstrukció nagyon sok mindentől függ, először is fő problémát a még a tűz előtt beépített építési állványzat jelenti, ami szintén megrongálódott, állapota labilis és a boltozatot veszélyezteti. Ezt kell először majd eltávolítani, majd csak akkor derül ki, hogy a boltozat milyen állapotban van, mennyire erős és mennyi kőanyagot kell kicserélni ahhoz, hogy az egész épület újra biztonságos és stabil legyen. Chauvet szerint ezek a munkálatok 2021-ig valószínűleg nem is kezdődnek majd el.

A helyzet súlyosságát az is mutatja, hogy többszáz év óta most nem tartottak éjféli szentmisét a Notre-Dame-ban.

(borító: AP Photo/Thibault Camus)

Címkék: Notre-Dame
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/88039/pics/lead_800x600.jpeg
Notre-Dame
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?