Blogolj!

Veszteségekkel és magyar sikerekkel indult az év

Igen mozgalmasan indult az év a kulturális világban, ám a számos hazai siker mellett volt részünk gyászban is.

Fejlődés és megemlékezés a nagyokra

A Szépművészeti nemcsak új külsőt, hanem modern, a világon egyedülálló felszerelést kapott, valamint világhírű festményekkel gyarapodott. A kormány hosszú idő után sikeresen megvásárolta Munkácsy egyik kiemelkedő művét és a Ludwig múzeum is elismerésben részesült.

Kiváló művészeinkről is megemlékeztünk: 2019 az Ady-emlékév, ennek kapcsán számos programot szerveztek munkásságával kapcsolatban. És ha már megemlékezés: a száz éve született Bessenyei Ferenc tiszteletére emléktáblát avattak Budapesten, és februárban átadták a róla elnevezett művészeti díjat is.

A díjeső itt még nem ért véget, hiszen átadták az állami kitüntetéseket márciusban és persze nem maradt el idén a Kossuth- és Széchenyi-díjak és a Magyar Érdemrend kiosztása sem. A Kossuth Nagydíjat pedig Törőcsik Mari kapta, akinek személyesen Orbán Viktor vitte el a díjat a színésznő otthonába.

A gasztrosikerek sem kerültek el minket, amit mi sem mutat meg jobban, hogy hazai csapatnak is szurkolhattunk a legmenőbb szakácsversenyen, és bár a dánok nyertek, sorra húzzák be a sikereket itthon éttermeink és még két Michelin-csillag is gazdára talált.

Sztárok és csillogás

Budapest a nemzetközi porondon is középpontba került az év első hónapjaiban: versenyzett a legjobb európai úti cél címért, megint sztárözön árasztotta el a várost és itthon kerestük Budapest dalát.

Az év eleje szokás szerint az igazi díj- és gálaszezon a filmiparban, így kikerülhetetlen a Golden Globe, a BAFTA, a Berlinale, a spanyol Goya-díj átadója, de amire mindenki a leginkább kíváncsi ilyenkor az az Oscar, amiről kiderült, hogy végül nem lesz magyar alkotás a jelöltek között.

Persze itthon is elismerték a filmeseket: a legjobb operatőröket díjazták, a filmkritikusok pedig az Egy nap című filmet és Ragályi Elemért választották a legjobbnak.

Akiktől búcsúztunk

A kulturális életet sajnos számos veszteség érte. Itt hagyott minket, Andy Vajna kormánybiztos,  Uri István színész, Kádár József képzőművész, Erdős István bábművész, Tandori Dezső költő-író, Karl Lagerfeld divattervező, Kautzky József színész, Koós János előadóművész, Andy Anderson a The Cure dobosa, Luke Perry színész, Keith Flint a Prodigy frontembere, Baló György műsorvezető, Bruno Ganz színész, Garami Gábor producer, Agnés Varda filmrendező és Iglói Éva a Gödöllő Táncegyüttes alapítója.

Címkék: összefoglaló
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/88035/pics/lead_800x600.jpg
összefoglaló
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?