Blogolj!

Botrányok, sztárparádé és szörnyű pusztítás köszöntötte a tavaszt

Az év előrehaladtával a balhékból is kijutott a hírességeknek, de egy váratlan katasztrófa is beárnyékolta a tavaszi időszakot.

Pusztítás után összefogás

A húsvét közeledtével egy tragikus esemény miatt minden szem Párizsra szegeződött, ugyanis tűz kezdte el pusztítani a Notre-Dame-ot. A lángokat nehezen bár, de sikerült megállítani, ám a kár hatalmas volt, emiatt pedig páratlan összefogás alakult ki, rengeteg felajánlás érkezett, és a tűzvész után két hónappal már az első misét is sikerült megtartani

Botrányok nélkül nem múlhat el az év

A sztárok nem bírják ki, hogy ne balhézzanak valamin: Polanski nem kisebb intézményt, mint az Amerikai Filmakadémiát perelte be, mert kizárták, de nem sok sikerrel, ugyanis őket totál hidegen hagyta a rendező próbálkozása. Majd felesége sem maradt nyugton, Emmanuelle Seigner Tarantino legújabb filmje miatt háborodott fel, amit viszont a cannes-i filmfesztiválon imádott a közönség és vastapssal jutalmazták. És ha már Cannes, akkor nem szabad elmenni amellett sem, hogy ekkor robbant be – az azóta is díjakat bezsebelő – a dél-koreai Élősködők, ami meg is nyerte az idei Arany Pálmát.

Alain Delon tiszteletbeli Arany Pálmája viszont kiverte sokaknál a biztosítékot, mert kiderült a színészről, hogy régebben nőkkel erőszakoskodott, többeket megütött. Ennek ellenére a francia színész megkapta az életműdíjat.

A május nemcsak a francia filmfesztivált, hanem a Trónok harca befejezését is elhozta, aminek a rajongók nemcsak a vég miatt nem örültek, hanem a pocsék minőség miatt is, ezért az elszántabbak petíciót indítottak azért, hogy újraforgassák a sorozat utolsó évadát és hogy kirúgják a két rendezőt a készülő Star Wars projektből. Természetesen egyikből sem lett semmi.

Fejlődés és díjak

Budapest folyamatosan épül-szépül, amit nemcsak az mutat, hogy megint újabb sztárok forgattak nálunk és áradoztak a városról, hanem hogy a kulturális intézményeink is fejlődnek. Többek között a Szépművészeti újabb világhírű alkotással gazdagodott, amit mi is megnéztünk, ahogy szokásunkhoz híven ellátogattunk a szentendrei Art Capitalra is.

Elismerésekből sem volt hiány: átadták a Magyar Filmdíjakat, a gálán a Rossz versek lett a legjobb alkotás, illetve Bánsági Ildikó és Bodrogi Gyula életműdíjat kaptak és Máté Bence magyar természetfotós lett a legjobb a World Press Photon. Átadták a Gábor Miklós- és Halmos Béla-díjakat is, Korda György, Béres Ilona és Darnyi Tamás pedig Budapest díszpolgárai lettek.

Akiktől búcsúztunk

A tavaszi hónapokat sem úsztuk meg veszteségek nélkül. Elhunyt Bibi Andersson svéd színésznő, Peter Mayhew, mindenki Chewbaccája, Ken Kercheval, a Dallas sorozat Cliff Barnesa, Peggy Lipton színésznő, Doris Day színésznő, Carmine Caridi színész, Franco Zeffirelli rendező, Végh Ferenc színművész, Bács Ferenc színész, Vass Éva színésznő, Herman Wouk író, Térey János költő-író, Ökrös Csaba zenész, Horváth Ádám rendező és Ungvári Tamás író.

Címkék: összefoglaló
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/88036/pics/lead_800x600.jpeg
összefoglaló
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?