Blogolj!

Elhunyt Szőnyi Erzsébet zeneszerző

Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zenepedagógus, a Nemzet Művésze 95 éves volt. 

Szőnyi Erzsébet 1924. április 25-én született Budapesten, a főiskolán Viski János zeneszerzésre tanította, zongora szakon Szegedi Ernő és Weiner Leó oktatta, valamint tanult Kodály Zoltánnál is. Középiskolai énektanári diplomáját 1945-ben, a zeneszerzőit 1947-ben szerezte meg. Párizsban ösztöndíjjal tanulhatott: Tony Aubin,  Nadia Boulanger, Olivier Messiaen voltak oktatói, majd I. zenekari divertimentójával elnyerte a párizsi Conservatoire zeneszerzői díját is.

Hazatérve bekapcsolódott a magyar zenepedagógia újjászervezésébe. Pályája egyik legfontosabb célkitűzésének azt tartotta, hogy a Kodály-módszert világszerte megismertesse és terjessze. Egyik első zenepedagógiai munkája A zenei írás-olvasás módszertana címmel született. Később íródott az Öt kontinensen a zene szolgálatában, valamint a Zenei nevelési irányzatok a XX. században.

1992-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Magyar Kodály Társaság és a Bárdos Lajos Társaság társelnöke, a Magyar Chopin Társaság elnöke volt. 1992 és 1996 között a Magyar Zenei Kamara alelnöki tisztségét látta el. 1984-ben jelent meg szerzői lemeze, művei között szerepel négy opera, két oratórium, zenekari és kamaraművek, kórus- és ifjúsági darabok, több könyvet is írt.

Művészi tevékenységét számos díjjal ismerték el: 1947-ben Liszt Ferenc-díjat, 1959-ben Erkel Ferenc-díjat, 1995-ben és 2004-ben Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat, 2001-ben Kodály Zoltán-díjat vehetett át. 2006-ban díszdoktorrá avatták a pittsburgh-i Duquesne Egyetemen és átvehette a Kossuth-díjat, 2014-ben a nemzet művésze címmel tüntették ki, a következő évben a Zeneakadémián rubindiplomát vehetett át. 2018 decemberében életműve elismeréseként megkapta a Nemzetközi Kodály Társaság Prix d'Honneur díját.

Szőnyi Erzsébetet az MMA a saját halottjának tekinti.

(forrás: atempo.sk, MTI)

Címkék: Gyász
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/88101/pics/lead_800x600.jpg
Gyász
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?