Blogolj!

Hollywoodi őrület és díjeső

Hiába tombolt a hőség szerte a világban, érdekesebbnél érdekesebb felfedezések születtek, Hollywoodban egyre érthetetlenebb döntések születtek, de szerencsére azért a díjesőről nem kellett lemondanunk az év közepén sem.

Vegyes vágott

Az idei nyáron kétségtelen, hogy zajlottak az események Hollywoodban: kiderült, hogy börtönbe megy Tarantino egyik kedvenc színésze, Michael Madsen, a rendezőről pedig, hogy hamarosan apuka lesz. A Forbes magazin évről évre elárulja, hogy kik a legjobban fizetett színészek, illetve színésznők az álomgyárban, így nem titok, hogy idén A Szikla és Scarlett Johansson lett az abszolút befutó. Emellett pedig még arról a nem mindennapi hírről is beszámolhattunk, hogy a Saul fia bekerült a 21. század legjobb filmjei közé.

Természetesen a kultúra világát illetően is volt miről írni, hiszen mások mellett megtudhattuk, hogy őszibarackos-mandulás sütemény lett idén Budapest Desszertje, hogy bővült szellemi kulturális örökségünk, a csárdás és a verbunkos is bekerült, valamint azt is, hogy nemzeti minősítést kap a kecskeméti Katona József Színház.

Megkerült kincsek

Úgy látszik, hogy a nyári forróság az elhivatott régészeket sem tartotta vissza, akik hazánkban és nagy világban is egyaránt számos érdekes leletre bukkantak. Hazai fronton az egyik legérdekesebbek azok a kincsek voltak, amelyet Baradla-barlang mélyén találtak, de azokról az avar kori fülkesírokról sem szabad megfeledkezni, amelyeket egy szegedi családi ház építkezésekor találtak.

A külföldi szakemberek sem panaszkodhattak, hiszen többek között olyan kivételes leletekre bukkantak, mint Péter és András apostol faluja, vagy "igazi Hófehérke" síremléke. Még egy kicsit a történelmi érdekességeknél maradva, az is igazi szenzációnak számított, hogy ötven év után megnyitották a látogatók előtt Egyiptom legrégebbi piramisait.

Hollywoodi agymenés

Ahogy az azt az utóbbi években már megszokhattuk, Hollywoodban igyekeznek egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a nemek, illetve a különböző etnikumok közti egyenlőségre, ennek eredményeképp pedig olyan döntések születtek, minthogy fekete színésznő veheti át James Bond szerepét, vagy éppen az, hogy szintén egy színes bőrű főszereplőt találtak az élőszereplős kis hableány főszerepére.

“Szerencsére” az álomgyárban emellett még a szexuális szabadság is tombol, ennek köszönhetően pedig az egykori Disney-sztár, Bella Thorne leküzdhetetlen vágyat érzett, hogy közölje a világgal, hogy ő mégsem biszexuális, hanem pánszexuális.

Zenei szcéna

A filmes sztárok mellett a zenészekről is volt mit írni: kiderült, hogy az egykor Beatleas tag, Paul McCartney melyik világhírű filmklasszikusból ír musicalt, de az is, Katy Perry plagizálta az egyik legnépszerűbb, Dark Horse című dalát. Ha már a zene világánál tartunk az sem maradhat ki, hogy a szexuális zaklatási vádak utolérték a világ egyik legismertebb operaénekesté, Placido Domingót. Sajnos arról a szomorú hírről is be kellett számolnunk, miszerint Karel Gottnak akut leukémiája van.

Természetesen, ha már nyárnál és a zenénél tartunk, akkor a fesztiválok sem maradhatnak ki az összegzésből, közülük is kiemelkedik a mi szívügyünk a Kővágóörsi Művészeti Napok, azaz a Kőfeszt. A hagyományoknak és a minőségi szórakozásnak hódoló fesztiválon egy egész napot szentelek Cseh Tamásnak, de emellett még kiállításra is ellátogathattak az érdeklődők, valamint még egy kisfilm is készült az eseményről, amiről itt írtunk bővebben.

Díjak, elismerések

Természetesen idén sem maradhatott el a díjszezon sem a kultúra, sem a filmek világában. Kultúrvilág blogunkon többek között beszámoltunk arról, hogy újabb rangos elismerést kapott az új Néprajzi Múzeum épülete, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum is, de arról is, hogy idén Orosz Ákos kapta a Kaszás Attila-díjat.

Filmszakadás blogunkról pedig megtudhattuk, hogy bolgár film nyerte a fődíjat Karlovy Vary-ban, hogy magyar dokumentumfilm nyert nagydíjat a locarnói filmfesztiválon, a Joker nyerte az Arany Oroszlánt Velencében, hogy kik lettek hazai szinkronszakma legjobbjai, hogy Rofusz Ferenc animációs filmje díjat nyert Argentínában, továbbá az is kiderült, hogy kik nyerték az idei Emmy-díjakat. Emellett több életműdíjas elismerésről is beszámoltunk: Julie Andrews már átvehette az életműdíját, míg Meryl Streep és Tom Hanks jövőre vehetik át az elismerést.

Akiket elvesztettünk

Sajnos ez az időszak sem volt veszteségektől mentes, júliusban elhunyt Hárs Éva művészettörténész, Tabányi Mihály harmonikaművész, João Gilberto, a bossa nova atyja, Rip Torn a Sötét zsaruk sztárja, és holland származású színész, Rutger Hauer. Augusztusban elvesztettük Peter Fonda amerikai színész rendezőt, Szaxi Maxit, a Hungária és a Dolly Roll egykori szaxofonosát és énekesét, Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőt, a nemzet művészét, valamint Tóth János operatőrt. Szeptemberben pedig Peter Lindbergh divatfotós, Marton László Kossuth-díjas rendező, Gallai Péter, a Piramis és a Bikini billentyűse és Sára Sándor távozott.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/88147/pics/lead_800x600.jpg
Díjak,film,összefoglaló,színház,történelem,zene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?