Blogolj!

Elhunyt Tandori Ágnes

Tandori Dezső özvegye és alkotótársa 77 évesen halt meg január elsején.

Tandori Ágnes Nagy Ágnesként 1942. október 28-án, Pécsett született. Gyerekkorát Erdélyben és Vácon töltötte, majd az ötvenes években a család Budapestre költözött. Francia-német idegen nyelvű diplomát szerzett, 1967-ben pedig összeházasodott Tandori Dezsővel. Előbb a Malévnál dolgozott, később pedig az Iparművészeti Vállalat munkatársaként.

Tandori Dezső és Tandori Ágnes (fotó: Tiszatáj Online)

1970-től szabadfoglalkozású íróként és műfordítóként működött, hogy a a Tandori-háztartás nélkülözhetetlen részeként, feleként, a Tandori-művekben „Másikunk”-ként emlegetett szerepében aktívan segítse és ösztönözze a legkülönbözőbb Tandori-művek megszületését.

Az elmúlt évtizedekben Tandori Dezső mellett dolgozott társfordítóként, egyik legfontosabb közös munkájuk Arthur Schopenhauer A világ mint akarat és képzet című filozófiai főművének magyarítása, amiért Az Év Könyve díjat is átvehették 1992-ben. Olyan fordításokon dolgoztak többek között mint Lénárd Sándor A római konyha című kötete vagy R. D. Laing Bölcsek, balgák, bolondok című írása.

A Tandori házaspárnak bár számos közös munkája volt, közösen írt kötete viszont csak egyetlen egy, az 1985-ben megjelent Madárnak születni kell! című anyag, ami az egyik első magyar etológiai érdeklődésű könyvnek tekinthető, és nagyszerű áttekintése Tandori ’80-as években kiteljesedő, Szpéró veréb és társai neveivel fémjelezhető középső korszakának.

(forrás: Tiszatáj Online)

Címkék: Gyász
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/88459/pics/lead_800x600.jpg
Gyász
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?