Blogolj!

Szinte nyíltan vállalja a pedofíliát, most végre meg is vádolták az ismert francia írót

Gabriel Matzneff fotó: ANDERSEN ULF / SIPA

Manapság már sajnos szinte fel sem kapjuk a fejünket, ha egy-egy ismertebb embert megvádolnak szexuális zaklatással, ám Gabriel Matzneff esetében már durvább a helyzet: pedofília a vád.

Egészen pontosan vád nincs, azaz konkrét feljelentés nem történt, de igen erős állítások hangzanak el az elismert Julliard könyvkiadó vezetője Vanessa Springora beszédes című Le Consentement (Beleegyezés) című könyvében, amiben részletesen beszámol arról, hogy amikor még csak 14 éves volt, kapcsolata volt az íróval. Ez nemcsak amiatt súlyos ügy, mert amikor eset megtörtént (1986-ban), akkor a férfi 50 éves volt, tehát enyhén szólva is koros, hanem mert ráadásul Franciaországban a beleegyezési korhatás 15 év, azaz amennyiben igazak a nő állításai, Matzneff bűncselekményt követett el.

És bár furcsa módon nem született feljelentés, a rendőrség elkezdte kivizsgálni az ügyet, Matzneff meg persze mindent tagad. Springora viszont a könyvben nagyon jól szemléltetve fejti ki, hogy milyen (szexuális) kapcsolata is volt a férfival, amik mély lelki sérüléseket okoztak neki, és depresszióssá tették.

Vanessa Springora fotó: Handout

Az írónak nemcsak ez a helyzet, hanem az is kellemetlenséget fog okozni, hogy nyilvánvalóan majd magyarázkodnia kell majd amiatt, hogy világéletben vonzódott a kiskorúakhoz. És ezt nem további esetleges vádlói, hanem saját maga mondta több alkalommal is, ráadásul könyveinek fő témája is ez. Sokat elmond többek között az is, hogy egyik írásának címe a 16 évnél fiatalabb címet kapta, és hosszasan érvel benne a pedofília mellett és a gyerekek iránti szexuális vágyak megbélyegzése ellen.

Matzneffet persze többször támadták már beteges nézetei miatt, de sok minden nem történt, ugyanis igen jó barátságot ápolt François Mitterrand köztársasági elnökkel, aki az író enyhén szólva is problémás nézetei ellenére is kiállt mellette.

Ezt elég nehéz megérteni, amikor olyan mondatok hangzanak el Matznefftől, hogy

Egy adott biológiai nemnél engem sokkal inkább megragad a rendkívüli fiatalság, a tíztől tizenhat évig terjedő életkor, amely számomra – a kifejezés általános jelentésével szemben – valódi harmadik nemnek tűnik. [..] El sem tudnék képzelni szexuális kapcsolatot olyan fiúval, aki betöltötte a tizenhetedik életévét

Az író saját magát „jószándékú pederasztának” nevezte, és hangsúlyozta, hogy ez nem jelent egyet a szexuális ragadozókkal, és fontos számukra az, hogy a gyerekek is beleegyezzenek a szexbe. Ennek érdekében például alá is írt egy beleegyezési korhatár eltörlését kezdeményező anyagot, de szerencsére ebből nem lett semmi.

Döbbenetes módon annak ellenére, hogy az egész közvélemény elítélte az írót, ő maga nem igazán zavartatta magát és még megjelent naplójában is részletesen írt arról, hogy hogyan járta a világot (például Délkelet-Ázsiát) és ott hogyan erőszakolt meg 11-12 éves fiúkat. Mindezek után még mindig akadt olyan kiadó, aki vállalta a férfi írásait, sőt, 2013-ban még Renaudot-esszédíjat is megkapta.

Az író persze azzal takarózik, hogy ezek csak kitalált történetek, viszont most már van vád is, hiszen egy másik ember (jelen esetben ugye Vanessa Springora) állítja ugyanazokat, amiket a férfi „fikciónak” állított be, így remélhetőleg most már tényleg lesz valami következménye Matzneff évtizedek óta tartó „életmódjának”. 

Címkék: zaklatás
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/88433/pics/lead_800x600.jpg
zaklatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?