Blogolj!

Történelmi magyar levél Hollandiából – a hozzátartozókat keresik

A kecskeméti Szabó Imre 1946-ban arról nyilatkozott, hogy akarata ellenére miért kényszerül belépni a kommunista pártba. A dokumentumot hetvennégy évvel később Hollandiában találták meg. A becsületes megtalálók visszaküldenék a levélíró még élő rokonainak.

Fotó: Facebook

Egyedülálló történelmi emlék, egy 1946-ból származó kordokumentum került elő Hollandiában. A The Best Social Media nevű, a főleg Facebookról és Instagramról merítő oldal holland verzióján megjelent hír szerint egy holland házaspár húsz évvel ezelőtt vásárolt egy magyar népművészeti motívumokkal dúsan virágozott szekrényt. A napokban kiderült, hogy a míves bútordarab mélyén több mint hetven éven keresztül egy levél rejtőzött. Az előbukkant és nyilvánosságra került írás egy a kommunista pártba meggyőződése ellenére belépő kecskeméti férfitól származik, és négy tanú aláírása is hitelesíti.

A levél teljes szövege alább olvasható:

"Nyilatkozat

Alulirott kijelentem, hogy politikai meggyőződésem ellenére belépek a magyar kommunista pártba, mivel csak így tudom a kenyeremet és ezzel a családom megélhetését biztosítani. Ugyanis az 5.000/1946. M. E. sz. rendelet elbirálása szerint minden fizetési igény nélkül B. listára kerültem és csak ugy tudtam álláshoz jutni, ha előbb belépek a fentebb említett pártba. A kényszerítő körülmnyek hatása alatt tehát kénytelen vagyok belépni.

Kecskemét, 1946. évi szeptember hó 9.-én.

Szabó Imre"

A holland pár most a levélíró hozzátartozóit keresi, hogy visszajuttassa nekik a dokumentumot, ebben pedig a The Best Social Media is segíteni próbál nekik. Aki bármiféle információval rendelkezik Szabó Imréről vagy rokonairól, a britt@thebest.social címen jelezheti.

1
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/88458/pics/lead_800x600.jpg
Hollandia,Kecskemét,kommunizmus,levél,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2020-01-05 12:30:58
Na, hitvány kommunisták !
Ezek vagytok (és ezek is maradtatok) ti !!!!
Ezen aztán az sem segít, hogy mára már MSZ(M)P-nek, PÁRBESZÉD-nek, EGYÜTT-nek, JOBBIK-nak, MOMENTUM-nak, DEMOKRATIKUS(?) KOALÍCIÓ-nak kereszteltétek át saját magatokat !!!
Ugyanazok a szemét, aljas emberek(?) maradtatok, mint a "dicső" elődeitek voltak !!!!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?