Blogolj!

500 éve halt meg a reneszánsz művészet egyik nagy alakja, Raffaello

Bár csak 37 évet élt, életműve művészeti mérföldkőnek számít. Raffaello a reneszánsz kor egyik meghatározó festője volt, a cinquecento egyik nagy tehetsége.

Miután alig volt 11 éves, mikor árván maradt, Perugiába került, majd onnan 21 évesen Firenzébe, ahol Leonardo és Michelangelo voltak rá nagy hatással, itt ismerkedett meg a realista festészettel, legfőképpen Madona-képeket (például a Szépművészetiben is megtalálható Esterházy Madonna) készített, de nem a megszokott módon, hanem sokkal emberközelibben ábrázolta az alakokat. Négy év alatt igen elismert művész vált belőle, amit újító ábrázolásmódjának is köszönhetett: míg Leonardo és Michelangelo inkább titokzatosak voltak, addig Raffaello a nyitottabb, barátságosabb stílust részesítette előnyben.

Tehetségére felfigyelt II. Gyula pápa, így Raffaello útja a Vatikán felé tartott. Bámulatos tehetsége, megnyerő külseje és személyes bája révén a „festők fejedelmévé” választották. A pápa kérésére freskósorozatot készített a pápai rezidencia, a vatikáni teremsor, a Stanzák közepes méretű termeibe. Volt olyan freskó, amelyet csak kartonon tervezett meg, a segédei, tanítványai készítették el.

A nagy felemelkedéssel sokszor jár a zuhanás, Raffellónál is így történt: alkotói válságát római kurtizánokkal próbálta feledtetni. Imperia Cognati és egy trasteverei pék lánya, Margarita Luti nemcsak a szívében, hanem a képein is nyomot hagytak.

 Sűrű élete volt és laza életmódjának meg is lett a böjtje: csak 37 éves volt, amikor a spanyol nátha elkapta és nem engedte többé.  1520-ban, nagypénteken halt meg. Amikor a Vatikánból átszállították a Pantheonba, egész Róma kint volt az utcán.

Rómában nyugszik, a Pantheonban, királyok között. 2020-ban egész évben egy szál vörös rózsa jelzi a sírján, hogy 500 éve halt meg az egyik legnagyobb (élet)művész, Raffaello Sanzio.

Olaszországban ezt az évet Raffaellónak szentelik: országszerte több kiállítása is lesz, többek között szülővárosában, Urbinóban, Milánóban és Rómában.

(forrás: Olasz Fórum blog, képek: Wikipedia)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/88613/pics/lead_800x600.jpg
festészet,Raffaello,reneszánsz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?