Blogolj!

Wass Albert az egyik legolvasottabb, egyben legellentmondásosabb magyar író

Nem sok magyar íróról mondhatjuk el, hogy a mai napig annyira vegyes lenne a megítélése, mint Wass Albertnek. Ennek ellenére mégis ő a két világháború közötti erdélyi magyar irodalom jelentős alakja.

A Kolozsvár és Marosvásárhely között elterülő Mezőségben, Válaszúton született 1908. január 8-án  arisztokrata családban. A debreceni gazdasági akadémián és a párizsi Sorbonne-on tanult, majd birtokán gazdálkodott, művei a huszas évek végétől jelentek meg.

A Trianon utáni erdélyi magyarság jövőjét kilátástalannak látta, ezért fogadta kitörő örömmel 1940-ben az Észak-Erdélyt visszajuttató második bécsi döntést.

Az első sikerek

1927-ben jelent meg első versek kötete, amit három évvel később másik követett, majd 1931-ben már a marosvásárhelyi színház egy színdarabját is bemutatta. 1932-ben hazatért Erdélybe apja betegsége miatt, de egyből behívták a román hadseregbe. Itt egy évet töltött, majd átvette a családi gazdaság vezetését, és annak érdekében, hogy a birtok ne menjen csődbe, feleségül kellett vennie unokahúgát, a hamburgi Siemers Évát.

A szakmai sikerek ebben az időszakban érték csak igazán; megjelent első regénye A farkasverem, amiért Baumgarten-díjat kapott, novellái sorra jelentek meg, és tagja lett a Kisfaludy Társaságnak és a Magyar Királyi Akadémia irodalmi tagozatának.

1940-ben Erdély északi része visszakerült Magyarországhoz, nem sokkal később pedig Wass Albertet a magyar Mezőgazdasági Minisztérium erdészfelügyelőnek nevezte ki, majd a kolozsvári Ellenzék című lap szerkesztője lett.

1943-ban jelent meg a Mire a fák megnőnek és A kastély árnyékában című kétkötetes családregénye, egy mezőségi magyar mágnáscsalád élete az 1848-as szabadságharc bukásától a századfordulóig. Hallgassunk is megy egy verset az írótól a szintén szülinapos Kubik Anna előadásában:

Németországban adták ki Adjátok vissza a hegyeimet című regényét, Buenos Airesben jelent meg A funtineli boszorkány című regénytrilógiája, Torontóban az Elvásik a veres csillag című regénye. Erdélyről, a magyar sorsról szól a Valaki tévedett, a Kard és kasza.

Wass Albert a rendszerváltozásig Magyarországon szinte teljesen ismeretlen volt, művei csak azóta jelenhetnek meg, népszerűsége azóta is folyamatosan növekszik.

Kalandos életút

1943-ban hívták be a hadseregbe, ahol kétszer is megkapta a Vaskeresztet. A háború után emigrált, 1952-ig Németországban, ezután az Egyesült Államokban élt. A floridai egyetemen európai irodalmat és történelmet tanított, megalapította az Amerikai Magyar Szépmíves Céhet, lapokat szerkesztett, hangadó szerepet töltött be a magyar szellemi emigráció életében.

A kolozsvári népbíróság 1946-ban – távollétében – háborús bűnök és gyilkosság miatt halálra ítélte, ezután a román hatóságok többször kérték kiadatását, de ezt az amerikai hatóságok bizonyíték hiányában mindannyiszor elutasították. A magyarországi rendszerváltozás után itthon is megjelenhettek könyvei, kilencvenedik éve felé közeledve haza szeretett volna térni.

Wass Albert munkássága és öröksége

Száz évvel ezelőtt írták alá a Gyulafehérvári határozatot, ami kimondta Erdély, Partium, a Bánság és Máramaros egyesülését Romániával. Ez a nap Romániának nemzeti ünnep, a magyarság számára viszont nemzeti tragédia. A száz évvel ezelőtt megtett történelmi lépés sok határon túli költőt, írót befolyásolt nemcsak a mindennapok, hanem az alkotás terén is, köztük Wass Albertet.

Az állampolgársága körüli huzavona miatt megviselt, romló egészségű és nehéz anyagi helyzetbe került író 90 évesen, 1998. február 17-én a floridai Astonban öngyilkos lett. Hamvait 1999. augusztus 7-én a marosvécsi református templom kriptájában helyezték el.

2007-ben került nyilvánosságra, hogy az állampolgársági bizonyítványt 1997-ben kiállították számára, azaz már magyar állampolgárként halt meg.

Emlékezete

Az író 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, 1999-ben posztumusz Magyar Örökség-díjat, 2003-ban alternatív Kossuth-díjat kapott, 2007-ben pedig a Történelmi Vitézi Rend posztumusz vitézzé avatta.

2007-ben Koltay Gábor forgatott filmet Wass Albert életéről Adjátok vissza a hegyeimet címmel, illetve Csontos János és Turcsány Péter mezőségi dokumentumfilmet forgatott Wass Albert földjén (Mezőségi kilátások) címmel.

Az író megítélése még ma is ellentmondásos: a hivatalos irodalomtudomány szinte tudomást sem vesz róla, miközben a legolvasottabb magyar írók közé tartozik.

(Borító: mandiner.hu)

1
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/88614/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,irodalom,Magyarország,születésnap,Wass Albert
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2020-01-08 19:01:25
Személyes tapasztalatom alapján mondom: a kiváló írót (költőt) az esetek csaknem száz százalékában azok bírálják, azok nyilatkoznak róla mindenféle baromságot (lásd. komcsi "mindentudókat"), akik egyetlen sort sem olvastak el tőle.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?