Blogolj!

Elhunyt Christopher Tolkien, J.R.R. Tolkien fia

A 95 éves korában elhunyt irodalmárnak sokat köszönhetnek az író rajongói. Apja halála után Christopher rendezte sajtó alá addig kiadatlan műveit, ő volt a Tolkien-hagyaték irodalmi végrehajtója.

Halálát a Tolkien-bizottság is megerősített, egyben méltatták azt a gigantikus munkát, amelyet J. R. R. Tolkien hagyatékának gondozásával, műveinek kiadásával végzett, s amellyel segített apja nagyszerű látomását, gazdag és összetett mitológiáját eljuttatni a közönséghez. 

 "Ablakot nyitott számunkra Tolkien alkotói világába, tudományos kommentárokkal látta el azt, s ezzel lehetővé tette, hogy jobban megértsük Középföldét"

- fogalmazott Dimitra Fimi Tolkien-kutató.

Christian volt Tolkien harmadik, legkisebb fia, aki a második világháborúban a Királyi Légierőnél szolgált, majd az Oxfordi Egyetem tanára lett.

Ő rajzolta meg apja 1950-es években kiadott A Gyűrűk Ura-trilógiájához Középfölde térképét, apja Középfölde világában játszódó több munkáját posztumusz ő adta ki 70 doboznyi, korábban nem publikált kézirata alapján. A szilmarilok című regény is az ő közreműködésével jelent meg 1973-ban.

Christopher Tolkien csütörtökre virradóra halt meg egy kórházban a dél-franciaországi Draguignanban.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/89027/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,gyűrűk ura,irodalom,tolkien
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?