Blogolj!

Többezer iratot és nyomtatványt tesz elérhetővé bárki számára a Vatikáni Könyvtár

75 ezer kódexet, 85 ezer ősnyomtatványt és több mint egymillió könyvet digitalizál a Vatikáni Apostoli Könyvtár, ezzel hihetetlen értékes anyagokat elérhetővé téve a világhálón.

A világ egyik legrégebbi könyvtárát még V. Miklós pápa alapította 1451-ben, aki jómaga bibliofil volt. A gyűjtemény akkoriban 1200 kötetből állt, amik római és görög klasszikusok, valamint  Konstantinápolyból származó szövegek voltak elsősorban. A kezdeti 1200 kötetből végül az évszázadok során hatalmas gyűjtemény fejlődött ki, aminek része 75 ezer kódex, 85 ezer ősnyomtatvány és egymillió kötet.

Ezt a hatalmas mennyiségű és felbecsülhetetlen értékű anyagot szeretnék online is elérhető tenni, így még évekkel ezelőtt elindítottak egy digitalizációs munkát, aminek köszönhetően könnyedén elérhetjük a Vatikáni kódexek titkait.

Ez persze egy lassú folyamat, de már most igen sok minden megtalálható a DigiVatLib adatbázisban, ahol nemcsak szöveges dokumentumok, hanem grafikai anyagok, medálok és érmék is megtalálhatók és természetesen a feltöltött iratok száma is folyamatosan nő, ezzel egy fontos és kevesek által látott világba engedve bepillantást.

Címkék: Hírek, könyv, Vatikán
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/89051/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,könyv,Vatikán
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?