Blogolj!

A Nemzeti Színház rendezheti a tizedik Nemzetközi Színházi Olimpiát

Vidnyánszky Attila és Theodórosz Terzopulosz  |  Fotó: Eöri Szbó Zsolt

Nagyszerű bejelentést tett Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapítója, az idei Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM 2020 sajtótájékoztatójának díszvendége, aki köszöntőjében bejelentette, hogy Magyarország elnyerte a 2023-as Színházi Olimpia rendezési jogát. Ez azt jelenti, hogy a tizedik MITEM egyben a tizedik Színházi Olimpia is lesz.

Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, már a tavalyi, Szentpéterváron tartott Színházi Olimpiának záró sajtótájékoztatóján elmondták: 2023-ban Magyarország szeretné megrendezni a színházi világ egyik legnagyobb eseményét.
A MITEM 2020 mai sajtótájékoztatóján Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapítója bejelentette, hogy elfogadták Magyarország kandidálását, azaz 2023-ban, Madách Imre születésének kétszázadik évfordulóján, a Nemzeti Színház ad otthont a rangos eseménynek. Így a tizedik MITEM lesz a tizedik Nemzetközi Színházi Olimpia is egyben.

Nemzetközi Színházi Olimpiát huszonöt éve a neves görög rendező, Teodorosz Terzopulosz hozta létre, mikor egyesítette az olimpia eszméjét a színházzal. 

Az első színházi olimpiát 1995-ben a görögországi Delphoiban rendezték, majd Japán (Sizuoka), Oroszország (Moszkva), Törökország (Isztambul), Dél-Korea (Szöul), Kína (Peking), Lengyelország (Wroclaw) és India (Delhi) adott otthont az eseménynek. A 2019-es világesemény visszatért Japánba és Oroszországba, és először zajlott két országban párhuzamosan.

Magyarországot – az olimpiák történetében első hazai kőszínházként – a Nemzeti Színház képviselte szeptemberben a szentpétervári Alekszandrinszkij Színházban, ahol kétszer is eljátszotta a teátrum a Rocco és fivérei című produkciót.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/89190/pics/lead_800x600.jpg
Nemzeti Színház,színház,Vidnyánszky Attila
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?