Blogolj!

Meghalt Terry Jones, a Monty Python egykori tagja

A brit komikus, író, színész és rendező 77 éves volt.

Terry Jones 1942. február elsején született a walesi Colwyn Bay-ben. 1961-ben diplomázott az Oxfordi Egyetemen és ebben az időszakban ismerkedett meg Michael Palinnel, akivel számos humoros jelenetet írtak az évek során, majd több showműsorban dolgoztak együtt (ilyen volt A hiba nem az ön készülékében van, valamint a Frost-jelentés című műsor). Ekkor már csatlakozott a közös munkához Eric Idle, Graham Chapman, John Cleese és Terry Gilliam is, akik így együtt alkották a későbbi Monty Phytont. 1969-ben nemcsak tagja lett, de ő volt egyik alapítója a legendás csapatnak, ami 1969 és 1974 között 45 részt készített a BBC csatornára.

Bár a formáció 1974-ben feloszlott, a tagok még több filmben dolgoztak együtt, egy másik taggal, Terry Gilliammel rendezték közösen Gyalog galoppot, majd a Brian élete és Az élet értelme című filmeknél már egyedül ült a rendezői székben.

Terry Jones nemcsak színészkedett és rendezett, hanem több komoly, tudományos értékű történelmi témájú könyv szerzője is volt, cikkei jelentek meg a The Guardianben és a The Observerben.

2006-ban vastagbélrákkal diagnosztizálták, de betegségéből teljesen felépült. 2016-ban megállapították, hogy a demencia egy ritka fajtájában szenved. Halálát is ez okozta.

(borító: Andy Kropa/Invision/AP, File)

Címkék: Gyász
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/89310/pics/lead_800x600.jpg
Gyász
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?