Blogolj!

Sorra újulnak meg a színházak az egész országban

ny

2010 óta csaknem 15 milliárd forinttal több pénz jut a színházak támogatására és a kormány támogatásával sorra újulnak meg a színházak vidéken és a fővárosban egyaránt. Sok színházban most is folynak a munkálatok, és még további teátrum épületének felújítása szerepel a tervek között.

2010-hez képest két és félszer többet fordít a kormány kultúrára, idén az összeg eléri az 584 milliárd forintot.A fővárosi színházak 500 millió forinttal nagyobb keretből gazdálkodhatnak 2020-ban, emellett a vidéki színházaknak 30 százalékkal, a független alternatív színházaknak 20 százalékkal jut több forrás, mint az előző évben.

Nemcsak a színházak működésére van több pénz, hanem zajlanak a színházfejlesztések is. A kormány 2 milliárd forintot fordít a Nemzeti Színház korszerűsítésére, folynak a felújítási munkálatok a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületében is, megújul az Erkel Színház, a Thália Színház. A Millenáris parkban új legmodernebb színháztechnikával felszerelt épületet kapott a Nemzeti Táncszínház. A magyar kulturális terület legnagyobb intézménye gazdagodik az átadás előtt álló Eiffel Műhelyházzal is, egy raktárközponttal, ahol próbákra és előadásokra egyaránt lehetőség van. Már kormánydöntés van a Modern Opera beruházás támogatásáról, valamint a Nemzeti Táncegyüttes állandó játszóhelyhez juttatásáról. A következő év feladata lesz a József Attila Színház felújítása és a Városligeti Színháznak a megépítése is. Ám az utóbbi sorsa kérdésessé vált, miután az októberben megválasztott új budapesti városvezetés kimondta, hogy nem kér a Ligetben épülő a kulturális beruházásokról.

A vidéken megújult a kaposvári Csiky Gergely Színház. Nyíregyházán felújították a Rózsakert Szabadtéri Színpadot, emellet felújításokat végeznek a debreceni Csokonai Színházban, a Győri Nemzeti Színházban, a Veszprémi Petőfi Színházban, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban. Elkezdődött a Szolnoki Szigligeti Színház épületének felújítása, illetve a kecskeméti Katona József Színház felújításának előkészítése is.

A színházak pénzügyi finanszírozása is átláthatóbb lesz. A tavaly elfogadott kulturális törvény átlátható működési modellt, kristálytiszta, kiszámítható helyzetet és felelősségi viszonyokat teremt a színházak fenntartásában. Az önkormányzatok ezután is szabadon dönthetnek, hogy önként vállalt feladatként fenntartanak-e saját színházat vagy sem, és ha igen, azt csak önkormányzati vagy vegyes fenntartásban kívánják-e működtetni. 

1
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/89235/pics/lead_800x600.jpg
Kecskemét,Nemzeti Színház,Operaház,Városliget,Veszprém
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2020-01-22 11:19:53
Ne feledjük, az aberrált liberráltaknak nem ez kell, hanem a kurcsány, a kurcsányné, meg a hitvány bandája, élükön a karigerivel (aki újabban méhcsaládokat telepítene a buszmegállókba !!!!!), a többi őrültről már nem is beszélve !!!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?