Blogolj!

A mozgás és művészet szerelmese volt - Kanyó Béla fotográfus

Munkája során bejárta a világot, a fotózás minden szegletét kitanulta és több évtizedes pályája során ezt ki is használta. Olyannyira, hogy képei a művészet, a művészi kifejezés szinte minden aspektusát megörökítették.

Kanyó Béla 81 évesen hunyt el, ám képei és azon belül alkotói szemlélete, látásmódja megmarad az örökkévalóságnak.

Esküvőkön, banketteken, rendezvényeken, épületek és modellek fotózásán át leginkább a színház- és a tánc állt hozzá a legközelebb. A hat év Magyar Televízióban eltöltött idő kiváló terep volt számára, hogy stand és riport fotósként kitanulja a szakmát, de „szerelmét”, a színházat ekkor sem tudta elengedni. Nem is kellett, bejárta a világot, ahogy ő fogalmaz:

Számtalan kiállítás keretén belül volt szerencsém munkásságomat bemutatni, mind hazai, mind külföldi közönség előtt Montrealtól a Kempinski szállodáig körülbelül harminc alkalommal.

Tánc és a színház iránti szenvedélye tagadhatatlan volt, hiszen képei nemcsak színekben és kompozícióban adták vissza az előadások erejét és lüktetését, hanem szinte kézzel foghatók a mozdulatok is, amiket egy-egy pillanat során megörökített.

Kanyó Béla művészi kiteljesülését nagyban köszönheti a Magyar Nemzeti Balettnél eltöltött évtizedeknek, ahol olyan művészek segítették a munkáját, mint Seregi László, Dózsa Imre, Keveházi Gábor és sokan mások. Kamerája végig követte a legnevesebb balett táncosok munkásságát, sokan általa kaphattak először nagyobb nyilvánosságot.

Munkásságáért megkapta 2003-ban a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét, valamint 2011-ben a Tánc Világnapján pedig a legrangosabb szakmai elismerést, a Táncművészetért díjat vehette át.

(forrás, képek: mixonline.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/89957/pics/lead_800x600.jpg
fotó,Gyász,Kanyó Béla,színház,tánc
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?