Blogolj!

Gőzerővel zajlik a Magyar Zene Háza építése

Jövőre már bárki vendége lehet a Magyar Zene Házának, hiszen az építkezések folyamatosan haladnak, jelenleg az épület pedig elérte legmagasabb pontját.

A romos állapotú, egykori Hungexpo irodaépületek helyén egyelőre még káosz uralkodik, ám ez csak látszólagos, hiszen a Magyar Zene Háza építkezése igen jó ütemben halad, az épület idén már szerkezetkész állapotba kerül és 2021 második felében már birtokba is vehetik a látogatók.

Az már most is látszik, hogy nem egy gigantikus méretekkel rendelkező komplexumról van szó, hanem kellemesen beleillik a környezetbe, a Liget képét nem töri, nem zavarja meg. A kulturális központ egy jelentős részét „elrejtették” a föld alá, ahol kiállítótermek várják majd a látogatókat, az összképet pedig még fokozni fogja a már a tervek alapján jól ismert, jellegzetes formájú tetőszerkezet is, ami tavasszal készül el, valamint a hatalmas üveg oldalfalak behelyezése is a természethez való közelséget fogja hangsúlyozni.

És ha már természet és környezet: a szakemberek kimondottan ügyeltek arra, hogy az elmúlt években egyre fontosabbá és hangsúlyosabbá váló környezetbarát megoldásokat alkalmazzák a munkálatok során:

a park teljes autómentesítésével, valamint az új épületeknél a megújuló, fenntartható és klímabarát erőforrások alkalmazásával, és a növényzet teljes felújításával a Liget gyakorlatilag zéró emissziós zónává válik a projekt elkészültével. Ezzel összhangban már a Magyar Zene Háza tervezési szakaszában különös hangsúlyt fektettek a megújuló energiaforrások, speciális hűtési és fűtési rendszerek alkalmazására is.

A klímabarát fejlesztésnek köszönhetően ráadásul még több mint 6000 (!) négyzetméternyi parkrészt is visszakap a város és nem utolsó sorban a parkot látogatók, amik ezidáig több évtizedig el voltak zárva.

A szaktudás, a komplex tervek és profi kivitelezés mellett természetesen az a kulturális tartalom sem elhanyagolható, amit a Magyar Zene Háza képvisel. Hiszen ez az épület nemcsak „a legjobb nemzetközi középület” díjjal büszkélkedhet már, hanem kiemelten fontos az, ami majd benne fog zajlani.

A Magyar Zene Háza nemcsak ideiglenes, hanem állandó kiállítással is készül majd, ami a zene egyetemes nyelvét mutatja majd be. A magyar dallamvilág és a gazdag népzenei örökségünk hangsúlyozása a legmodernebb technikát hívja majd segítségül az épületben, azon belül pedig a kiállítóteremben, ennek köszönhetően pedig a tervezők és szervezők el is érik céljukat, a zene világának élménye és megtapasztalása mindenkihez eljut majd.

Az épület tehát a világhírű építész, Sou Fujimoto tervei alapján nemcsak a természettel olvad és hangolódik majd össze, hanem a szakemberek kreativitásának és hozzáértésének köszönhetően a zene az látogatókkal is. Jövőre pedig már teljes egészében is megtapasztalhatjuk mindezt. 

1
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/89986/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,Liget Budapest Projekt,Magyar Zene Háza,Városliget
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2020-02-05 13:39:21
• Én, mint fehér, keresztény, heteroszexuális patkány, sőt rémisztő, maradék képződmény kérdezem:
Akkor világosítsa már fel valami nagyhatalmú liberálbolsevik senki a sötét elmémet, hogy miről is pofázott hónapokon keresztül a csőagyú karigeri a LIGET projekt összes beruházásának leállításával kapcsolatban ?!
Ez a húgyagyú, kurcsány-klón annyira hülye, hogy a közvetlen közelében még a térerő is elmegy !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?